Fremmedlegeme:
Øjet er udsat for fremmedlegemer, der kan rammer øjet, alt fra støv, insekter og typisk fragmenter fra arbejdsredskaber: bor, vinkelsliber, højtryksrensere blot for at nævne nogle.

Symptomer er klassiske med rødme, smerter, grus og sand fornemmelse, tåreflod, lysskyhed og evt. nedsat syn afhængig af lokaliteten af fremmedlegemets placering på hornhinden og graden af skade.

Vigtigt er anamnesen: hvis man har slået metal mod metal (hammer mod mejsel) er risikoen stor for at et lille syleskarpt fremmedlegeme har ramt øjet og perforeret hornhinden. Måske er smerterne ikke så voldsomme. Ved vinkelsliberskader er det varme metalslagger der slynges mod øjet og brænder sig fast på hornhinden. 

Behandlingen består i at fjerne fremmedlegemet og behandle det sår det efterlader på øjets overflade. Hvis man er i tvivl om hvor dybt et fremmedlegeme sidder i hornhinden eller der er tale om mistanke om perforation, skal patienten henvises akut til øjenlæge. 

Fremmedlegemet kan også befinde sig på øjenlågenes inderside så derfor er det oftest nødvendigt at vende på øjenlågene for at se efter.

 

Slibegrad på hornhinde.jpg
Slibegrad på hornhinden


Behandlingsforslag: Øjensalve Kloramfenikol 1x 4-6 dgl. 
Øjensalve Ciloxan 1x4-6 dgl. 

  
Penetrationsmistanke (akut henvisning):
Hvis patientens anamnese indeholder oplysninger om slag af værktøj mod metal og hvis patienten siger det stak til i øjet.
Synet behøver ikke at være påvirket, oftest findes der kun ringe objektive tegn, måske lidt lysvej (iritis) eller et diskret indstikssted.

Behandling: akut henvisning til øjenlæge. 

 

 

Senest opdateret: 12. januar 2018