Snorken er en inspiratorisk bilyd, som stammer fra svælget


Obstruktiv søvnapnø (OSA):
apnø af mere end 10 sekunders varighed, mere end 30 gange i løbet af en søvnperiode, som fører til en reduktion af iltindholdet i blodet på mindst 4%.


Årsag

Sygdomme i næsen, fx næsepolypper, conchahypertrofi, septumdeviation, allergisk hævelse af slimhinderne, hypertrofi af slimhinde og andre strukturer i svælget.

Ved obstruktiv søvnapnø (OSA): Primært overvægt, også ovenstående tilstande. Der kan også indgå centrale mekanismer i søvnapnø.


Symptomer

Snorken og dermed dårlig søvn også for sengepartneren samt gener i form af mundtørhed om morgenen.

OSA: Dårlig søvnkvalitet med hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. Tilsyneladende personlighedsændringer i form af humørsvingninger og irritabilitet. Tilbøjelighed til at falde i søvn i løbet af dagen, fx bag rattet, ved møder og selskaber.

Ubehandlet søvnapnø er en risikofaktor for en lang række medicinske lidelser, blandt andet forhøjet blodtryk (hypertension), kardiovaskulære sygdomme og diabetes.  


Diagnostik

Henvis til praktiserende øre-næse-halslæge, som efter vurdering kan henvise videre til søvnundersøgelse på søvnlaboratorium.


Behandling

Ved snorken efter vurdering evt. operativt: operation for skæv næseskillevæg.

Ved OSA: vægtreduktion (BMI<25), oftest CPAP-behandling evt. uvulo-palato-pharyngoplastik (UPPP).

Børn behandles med adenotomi og ved hypertrofiske tonsiller tonsillotomi eller tonsillektomi. Indgrebet prioriteres som subakut kirurgi.

 
 

 

 

 

Senest opdateret: 16. juli 2018