Akupunktur er en del af det kinesiske behandlingssystem, der kaldes Traditional Chinese Medicin (TCM), der ud over akupunkturen blandt andet består af urtebehandling, øvelser, etc. Hvor akupunktur i Kina bliver opfattet som en lille del af et helt behandlingssystem, opfattes akupunktur i den vestlige verden hovedsageligt som et værktøj, hvor man ved indførelse af nåle i specifikke punkter på kroppen (akupunkturpunkter) eller ømme punkter (triggerpunkter), enten kan lindre eller helbrede visse lidelser.

Ifølge kineserne begrundes effekten af akupunktur med begreber som energi, Yin og Yang, etc. Imidlertid er det umuligt at indpasse disse begreber i vores moderne videnskabelige tankegang.


Til gengæld har vores forståelse af moderne smertefysiologi medvirket til at vi har en ganske god forståelse af, hvorledes akupunktur virker. 
De fleste forbinder akupunktur med blot at indsætte akupunkturnåle i nogle veldefinerede punkter eller ømme punkter (triggerpunkter), og det er også den teknik, der anvendes af de fleste læger. Der findes andre teknikker som fx; øreakupunktur, skalpakupunktur, etc. Imidlertid er evidensen for disse teknikker yderst sparsom.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Senest opdateret: 20. februar 2018