Årsag: Gentagne overbelastninger i form af løb og afsæt medfører smerter ved apofysen ved Achillessenefæstet på calcaneus.


Symptomer
: Smerter ved aktivering af Achillessenen (løb og afsæt) og ved udspænding af senen. Der er trykømhed bag på hælknoglen.


Differentialdiagnoser
: Bursitis, (partiel) ruptur af Achillessenen, Achilles tendinoapti, bagkantslæsioner i fodleddet.


Diagnostik
: Diagnosen stilles klinisk ved lokaliseret trykømhed på senefæstet på calcaneus.


Behandling
: Behandlingen består som hos alle børneidrætsskader primært i aflastning fra den smerteudløsende aktivitet (løb, spring). Hvis behandlingen indsættes hurtigt kan skaden i nogle tilfælde ophele på få dage eller uger. Hvis smerterne har stået på i måneder kan det tage måneder inden smerterne svinder.


Når smerten er svundet, kan idrætsaktiviteten genoptages forudgået af udspænding af lægmusklen. Det er naturligvis afgørende at fodtøjet er i orden (gode løbesko med stødabsorberende hæl og en ikke for løs hælkappe).


Mange børn med apofysitis dyrker forskellige idrætter og udsætter sig derved for en betydelig belastning mange gange om ugen. Det kan derfor være nødvendigt at fravælge nogle af de flere forskellige idrætsaktiviteter, hvis generne gentagne gange recidiverer. Medicin har ingen plads i behandling af børneidrætsskader.

 

 

 

 

Senest opdateret: 10. januar 2018