Årsag: Overbelastning af plantar fascien i form af løb og afsæt. Da plantar fascien er en funktionel forlængelse af Achillessenen, er de udløsende belastninger, der medfører overbelastningsskader i hulfodssenen og Achillessenen, ofte de samme.

Symptomer: Smerter ved løb og afsæt samt tryk på senefæstet lige under calcaneus. Sædvanligvis er smerten mest udtalt lidt medialt for fæstet og kan strække sig ud i selve senen.

Differentialdiagnoser: (Partiel) ruptur, hælpudesyndrom.

Diagnostik: Diagnosen stilles ofte klinisk, hvor der findes lokal trykømhed midt på hælpuden. Ved langvarige tilfælde, der ikke respondere tilfredsstillende på genoptræningen og i alle tilfælde, hvor der er fornemmet et smæld i senen, bør der udføres en ultralydscanning, hvor man kan vurdere senetykkelse, erosioner og bristninger.

Røntgen for at påvise en (klinisk betydningsløs) hælspore er ikke indiceret.

Behandling: Behandlingen omfatter aflastende hælindlæg med udstansning i midten svarende til det ømme område på hælpuden. Stødabsorberende sko. Aflastning fra løb og andre smerteudløsende aktiviteter.

NSAID har ingen plads i behandlingen. Ved manglende effekt af ovenstående behandling, kan (ultralydvejledt) peritendinøs injektion af corticosteroid (f.eks. triamchinolon 40 mg + 4 ml 1% Lidokain) over og under den fortykkede del af plantar fascien som led i en flere måneders varende genoptræning (oftest ½ år) forsøges. Blandt eksperimentelle behandlinger kan nævnes shockwave og injektion af pladerig plasma.


Kirurgi har ingen plads i behandlingen.

 

 

Senest opdateret: 10. januar 2018