Årsag: Bristning af de laterale ligamenter (talofibulare anterior og posterior samt calcaneofibulare) eller det mediale ligament (deltoideum) i fodleddet opstår, hvis foden vrikker rundt, således ledbåndene bliver overstrakt og brister. Der kommer meget ofte følgeskader (se differentialdiagnoser nedenfor).


Symptomer
: Smerter på og under malleolerne samt hævelse på grund af blødningen.


Differentialdiagnoser
: Fraktur, syndesmosebristning, periosteale afrivninger (specielt fortil på laterale malleol), traumatisk synovitis, osteokondrallæsion i fodleddet, tenosynovitis omkring anklen, senerupturer.


Diagnostik
: Sædvanligvis er klinisk undersøgelse tilstrækkelig til at stille diagnosen. Hvis der er mistanke om brud eller syndesmosebristninger, bør der foretages et røntgenbillede af fodleddet og evt. hele fibula. Tidligere kraftige vrid i fodleddet i det akutte stadie for at vurdere graden af løsheden er ikke længere indiceret, da dette ikke har betydning for valg af behandling.

Sædvanlig vil der derfor kun være indikation for billeddiagnostik ved frakturmistanke, og hvis ikke genoptræningen forløber planmæssigt. MR-scanning kan afklare om der er brusklæsioner, mens ultralydscanning vil kunne påvise de periosteale afrivninger, der ofte ledsager ligamentrupturerne.


Behandling
: Genoptræning inden for smertegrænsen, hvilket kan starte få dage efter skaden.

For træningsprogram se www.sportnetdoc.dk (skader, fod, ankel og fodled, ledbåndsbristning i fodleddet (henholdsvis udvendige og indvendige sideledbånd)). Når træning på ujævnt underlag genoptages, tilrådes tape. (ankeltape-stigbøjle, -ankellås, -8-tals bandage).

 

 

Senest opdateret: 10. januar 2018