Årsag: Gentagne belastninger samt enkeltstående traumer kan medføre artrose i hofteleddet.


Symptomer
: Smerter i hoften primært ved belastning, men senere også i hvile. Der er ofte igangsætningsbesvær. Smerterne fornemmes ofte både i lysken og balden.


Differentialdiagnoser
: Fraktur, labrum læsion, artritis, tendinopatier, bursitis, lyskebrok.

Diagnostik: Ved den kliniske undersøgelse findes reduceret smertefuld indadrotation i hoften. Patienten kompenserer ofte ved at vride i lænden. I udtalte tilfælde kan der være fleksionkontraktur (så patienten ikke kan ligge på maven).

Røntgen vil oftest visualisere forandringerne, men ultralydscanning og MR er ofte bedre til at påvise mindre forandringer og kan samtidig påvise sekundær synovtis.


Behandling
: Behandlingen omfatter reduktion af smerteudløsende aktiviteter. Aflastningen kombineres med genoptræning, der primært skal sikre muskelstyrken og bevægeligheden. For genoptræning se www.sportnetdoc.dk (skader, hofte, slidgigt). Ved synovitis i hoften kan man forsøge injektion af corticosteroid (f.eks. triamchinolon 80 mg + 2 ml 1% Lidokain) i hofteleddet.

Det har sædvanligvis en eklatant effekt på smerter og synovitten, men ændrer naturligvis ikke på artrosen, hvorfor recidiv må forventes. Hvis der er en flere måneders varende effekt, kan injektionen gentages. Hvis der er behov for analgetika anbefales primært paracetamol. Ved svære slidgigtforandringer med smerter i hvile (om natten) kan det blive nødvendigt at tilbyde hoftealloplastik.

 

 

Senest opdateret: 25. februar 2018