Årsag: Ved øget ledvæske i knæet kan væsken presses ud i gennem ledkapslen og samles i knæhasen (Bakercysten). Bakercysten er således et symptom på, at der er noget galt i knæet. I enkelte tilfælde kan forbindelsen fra leddet til Bakercysten afklemmes, således Bakercysten fortsat kan være til stede, selvom skaden i knæet er ophelet.


Symptomer
: Besvær med at bøje knæet helt. Ofte er der endvidere gener fra den forandring i knæet, der fremkalder Bakercysten. Bakercysten kan rumpere, hvilket medfører smerter og hævelse i dele af lægmusklen.


Differentialdiagnoser
: Cyste, blødning eller tendinitis i knæhasen, alle intraartikulære lidelser.


Diagnostik
: Selv ret store Bakercyster kan være vanskelig at diagnosticere ved klinisk undersøgelse. Diagnosen stilles lettest og hurtigst ved ultralydscanning. Der er vigtig at forsøge at finde den intraartikulære årsag til Bakercysten, som bl.a. inkluderer artrose og artritis, menisklæsion mm. Bakercysten øger risikoen for dybe vene tromboser, hvorfor dette bør vurderes klinisk.

Behandling: Behandlingen rettet sig mod den udløsende årsag. Knæ og Bakercyste kan aspireres, og der kan injiceres corticosteroid (f.eks. triamchinolon 80 mg + 2 ml 1% Lidokain) i enten knæ eller Bakercyste (som vanligvis kommunikerer). Hvis forbindelsen mellem Bakercyste og knæled er afsnøret, vil væsken i Bakercysten ofte blive mere gelatinøs, hvorfor det er nødvendigt at aspirere i både knæled og Bakercyste separat.

 

 

Senest opdateret: 10. januar 2018