Langsomt progredierende fleksionskontraktur i en eller flere fingre som følge af nodulær fortykkelse og fibrose i aponeurosis palmaris.


Årsag: Familiær forekomst peger på arvelige faktorer. Der er beskrevet association til diabetes, epilepsi, alkoholisme og kroniske lungesygdomme. Udtalt fibroblastproliferation i aponeurosen med produktion af store mængder kollagen ses initialt, senere fibroblastindvækst i huden, let karnydannelse og den tiltagende kontraktur.


Symptomer
: De afficerede fingre ses flekterede, primært i MCP leddene og kan ikke rettes ud. Den volare hud er skrumpet. Der er ikke smerter.


Diagnostik
: Tinels tegn består i at undersøgeren prikker/banker i ½-1 minut med pegefingeren over n. medianus i karpaltunnelen, hvilket udløser paræstesier. Ved Phalens test holdes håndleddet i maksimal (ubelastet) fleksion i 1 minut. Og hvis de typiske paræstesier opstår er testen positiv.


Behandling
: Ved de lette tilfælde er ekstensionsøvelser tilstrækkeligt. Steroidinjektioner med 1 ml. kenalog i 2 ml 10 % lidokain intralæsionelt kan forsøges. Kirurgisk fasciotomi tilbydes når strækkedefekten er over 45% i MCP-leddene. Recidivfrekvensen er høj.

 

 

 

Senest opdateret: 18. februar 2018