Lænderygsmerter strålende ned langs bagsiden af benet.


Årsag
: Oftest myogene smerter med udstråling. En del med iskiassmerter har det på grund af en stram muskel, der klemmer om iskiasnerven - piriformismusklen, der går fra korsbenet og til knoglefremspringet opadtil på lårbenet, lige under hoften. 


Diagnostik
: Ligner symptomerne ved lumbal diskus prolaps, men der er fravær af neurologiske udfald. Smerteniveau kan ikke bruges til at skelne de to tilstande. Nedsat bevægelighed i lænden. Myofavielle smerter. Normal neurologi, sensibilitet, kraft, tonus og refleksforhold.

Udredningen er som ved lumbal diskusprolaps. Ved vedvarende symptomer dvs. mere end 6 uger. Røntgen af columna, primært for at udelukke andre årsager til lændesmerterne (tumor, fraktur og infektion). Biokemisk screening omfattende Hgb., en fasereaktant, basisk fosfatase og PSA – igen for at udelukke andre årsager til symptomerne.


Differentialdiagnoser
: Andre årsager til lændesmerter. Primært prolaps, men også piriformissyndrom, spinalstenose, arkolyse/listese.


Behandling
: Primært at få stillet diagnosen og udelukke de mere alvorlige diagnoser. Mobilisering med fysisk aktivitet evt. med hjælp af fysioterapeut. Paracetamol i op til 1 gram x 4 og evt. supplere med NSAID. Tricyklisk antidepresivum som amitriptylin 10 mg kan komme på tale ved neurogene smerter og kompromitteret nattesøvn. 

Se smertebehandling: Smerte og smertebehandling
 

 

Senest opdateret: 8. januar 2018