Parese af n. facialis. Ansigtslammelse som enten skyldes en perifer eller central skade. 


Årsag:
Langt oftest ideopatisk, særligt monosymptomatisk. Kan forårsages af borellia, er så ofte bilateral og ledsaget af andre symptomer på basal meningitis og radikulitis. Ses ikke sjældent efter basisfraktur. Kan ses i forbindelse med Herpes Zoster og Simplex. Ses også ved sarkoidose, granulomatøse tilstande og tumores. 


Symptomer:
Ret pludseligt opstået ensidig ansigtslammelse ledsaget af øjenlukningsdefekt. Hele halvdelen af ansigtet er afficeret, men behøver ikke at være fuldstændig lammet. Smagssansen på forreste samsidige 2/3 af tungen vil være afficeret.

Nedsat kraft i pande, ved øje og ved mund, samt nedsat smag (salt/sukker) på forreste 2/3 af tungen. 


Differentialdiagnoser:
Central facialis parese hvor panden ikke er medinddraget grundet den bikortikale innervation. 


Diagnostik:
Ved eksposition for Borrelia og/ eller andre symptomer bør patienten udredes med lumbalpunktur og evt. billeddiagnostik. Hvis der er neurologiske symptomer i øvrigt henvises til neurolog; ellers kan henvises til øre-næse hals-læge.  


Behandling:
Hvis der ikke klinisk er mistanke om infektion øger peroral steroid chancen for fuld remission til over 90%. Patienten skal indenfor 72 timer efter debut sættes i behandling med Tbl. Prednisolon 25 mg x 2 i 10 dage. Ergoterapeutisk instruktion af patienten i ansigstøvelser kan ligeledes anbefales.

Såfremt der er en lukkedefekt af øjet, skal patienten udstyres med viskøse øjendråber samt klap og instrueres i at være opmærksom påtegn til øjeninfektion.

 

 

 

 

 

 


Senest opdateret: 8. januar 2018