Lægkramper. Vindueskiggersyndrom udvikler sig over år og symptomerne kommer snigende.


Krampeagtig  anstrengelsessmerte i ben og fødder pga arteriosclerose i lyske og eller benenes arterier. Der kan i svære tilfælde være hvilesmerter.


Årsag

Årsagen er arteriosclerotisk stenosering af arterierne, især rygning disponerer men alle artieriosclerotiske dispositioner spiller en rolle.


Symptomer

Smerter i lægmuskulaturen ved anstrengelse af musklerne, som svinder når aktiviteten ophører. Ofte kan patienten beskrive den samme omtrentlige gangdistance som udløser smerterne.

Det kan også være hvilesmerter eller tegn på nedsat cirkulation i form af sår som heler langsomt eller iskæmisk betingede nekroser i huden. Der kan også være smerter i sæderegionen.


Diagnostik

Palpation af pulse i femoralis, tibialis postorior og dorsalis pedis. Vurdering af farve, temperatur, behåring, forekomst af sår på benene.
Diagnosen stilles ved perifer blodtryksmåling.

Andre tegn på iskæmisk sygdom, især korornarsygdom skal vurderes, ligesom forekomsten af hypertension, diabetes og hyperkolesterolæmi skal undersøges.


Differentialdiagnoser

Andre årsager til smerter i benene, eksempelvis spinal stenose, muskulære smerter eller dyb venetrombose. Hofteartrose.


Behandling
:

  • Gangtræning 

  • Behandling af risikofaktorer dvs rygestop, behandling af hyperkolestrolæmi, eventuel diabetes og hypertension.

  • Acetylsalisylsyre alene 75-150 mg daglig til patienter med PAD, clopidogrel (Plavix®) 75 mg daglig til højrisikopatienter, PAD patienter med aterosklerotiske manifestationer i andre kargebeget (hjerte og hjerne)

  • Henvisning til karkirurgisk vurdering mhp operation eller ballonbehandling


Ved hvilesmerter indikation for akut indlæggelse / vurdering af operationsbehov.

 

 

 

 

Senest opdateret: 25. juni 2018