Forhøjet stofskifte pga. øget sekretion af T4 og T3 (thyroxin og trijodthyronin).


Der diagnosticeres 4.000-5.000 nye tilfælde om året. Ratio mellem kvinde/mand er 5:1. 

Årsag

  •  Diffus toksisk struma (Graves’ sygdom)
  •  Multinodøs toksisk struma
  •  Solitært toksisk adenom
  •  Subakut thyreoiditis (deQuervain)
  •  Postpartum thyreoiditis
  •  Jodinduceret (amiodaron)


Klinik

Patienten sidder uroligt, føler hjertebanken, nervøsitet, varme, ryster, taber sig og har løse afføringer. Der er – men ikke altid – struma. Patientens øjne er store evt. udstående, glansfulde.

Pulsen er hurtig (atrieflimren?). Serum-TSH er supprimeret og serumt-T4 og -T3 forhøjet. Thyreoideaskintigrafien viser diffus optagelse af isotopen i glandlen. Ved subklininisk hyperthyreose er TSH supprimeret, men T4 og T3 normale og patienten har ikke symptomer.

Behandlingsindikationerne er uklare.


Diagnose

Ved diffus toksisk struma stilles diagnosen på basis af kliniske symptomer i kombination med supprimeret TSH og forhøjet T4 og T3 samt en diffus optagelse af isotopen ved skintigrafi.

Ved multinodøs toksisk struma er der spredt optagelse af isotopen pga. vekslende ’kolde’ og ’varme’ områder.

Ved solitært toksisk adenom ses optagelse af isotopen i et velafgrænset ’varmt’ adenom.

Subakut thyreoiditis og postpartum thyreoiditis og jodinduceret struma er karakteriseret ved manglende optagelse af isotopen.


Behandling

Patient med diffus lille eller mellemstor struma behandles med thyreostatikum (propyluracil, methimazol eller carbimazol) i 1½ til 2 år under månedlig kontrol af TSH, T4 og T3. Nogle foretrækker total suppression af T4 og T3 og supplere med thyroxin (block replacement behandling).

Ca. ½-delen af patienterne recidiverer ofte inden for det første år efter seponeringen af behandlingen.

Store toksiske strumaer behandles med operation eller radioaktivt jod. Radiojod er kontraindiceret under graviditet og amning. Der er livslang risiko for udvikling af hypothyreose efter radiojod og operation. Behandling af multinodøs toksisk struma med thyreostatika fører som regel til recidiv og derfor foretrækkes kirurgi eller radiojod. – eller livsvarig thyreostatisk behandling.

Succesraten ved behandling af solitært toksisk adenom med radiojod er meget høj. Subakut thyreoiditis behandles med analgetikum, beta-blokker, og der er som regel ikke behov for thyreostatikum og sygdommen forsvinder oftest spontant.

Postpartum thyreoiditis behandles med propranolol og thyroxin gives i den hypothyreoide fase. 10-20% har behov for livslang behandling. 

For yderligere information læs: Thyreoidea Landsforeningen hjemmeside

 

 

 

Senest opdateret: 17. juni 2018