Foetor ex ore (dårlig ånde) og halitosis anvendes ofte som synonymer for den tilstand, at en person har en ubehagelig, frastødende lugt ud af munden.

Årsager: Mere end 90% af tilfældene med dårlig ånde stammer fra patologiske tilstande i mundhulen. Det skyldes de ildelugtende svovlholdige forbindelser hydrogesulfid og metylmercaptan, Dernæst kan det skyldes forhold omkring mandlerne, området bag næsen og patologi i bihulerne. Såfremt undersøgelse hos tandlæge og ørelæge ikke giver resultat kan en intern medicinsk undersøgelse sættes i gang idet diabetes, leverlidelser, nyresvigt, lungelidelser og specielle mave-tarmlidelser kan være årsagen.

Hvidløg og alkohol absorberes i blodet og udskilles via lungerne. Overdrevent alkoholforbrug kan ændre mikrofloraen med proliferation af lugt-producerende organismer.
 
Klinik: I de fleste tilfælde kan dårlig ånde umiddelbart konstateres. Der er dog nogle vanskelige tilfælde hvor patienten selv kan lugte en grim lugt, men hvor man ikke objektivt kan erkende det. I disse tilfælde må man eftersøge en psykogen årsag.
 
Behandling: Foretag en systematisk gennemgang af mundhule og tænder og fjerne alle patologiske tilstande. Specielt instruktion i optimal mundhygiejne er vigtig. Skylning med 0,1% klorhexidin har god effekt. Brug af tyggegummi (sukkerfrit) eller Xerodent sugetabletter, vil også hjælpe på problemet. Symptombehandling kan foretages med f.eks. Zinkoral

 

 

 

 

Senest opdateret: 11. januar 2018