Mundhuleinfektion med herpes simplex virus 

 

Symptomer: 90% af patienterne oplever sygdommen i en subklinisk form. Hos de resterende kan der være feber, smerter og hævede lymfenodi. På grund af manglende mad og væskeindtag oplever man især hos børn, at de er alment meget medtagede og flere hospitaliseres på grund af væskemangel.


Klinik:
Infektionen forekommer i en primær, akut form, herpetisk gingivostomatitis og i en sekundær form, herpes labialis. Den primære infektion forløber i langt de fleste tilfælde subklinisk, men hos 10-15 % som akut herpetisk gingivostomatitis, der hovedsageligt ses hos børn, om end det diskuteres, hvorvidt yngre voksne afficeres hyppigere end tidligere.

De kliniske manifestationer i mundslimhinden ses i form af tætsiddende, væskefyldte, gullige vesikler, der er ledsaget af ømhed/smerter, spisebesvær, almen utilpashed og evt. feber samt ømhed og hævelse af regionale lymfeknuder. Vesiklerne udvikles over et par døgn, de er ofte grupperet i klaser, brister hurtigt og efterlader små ulcerationer, der konfluerer til større ulcerationer, som heler på 7-14 dage. Gingiva er sædvanligvis involveret og fremstår med diffus rødme med eller uden vesikeldannelse.

 

Differentialdiagnoser: Aftøs stomatitis, Herpangina, Erythema multiforme 

 

Behandling: Diagnosen stilles på de kliniske tegn, og ved dyrkning af skrab fra visikler. Der kan også tages en blodprøve til påvisning af cirkulerende antistoffer.

Akut herpesinfektion er selvlimiterende, forløbet kan dog mildnes og afkortes med generel antiviral behandling. Herpes labialis behandles traditionelt lokalt med aciclovir- eller peniciclovircreme. 

Se tillige: Herpes labialis i Hud- og kønssygdomme 

 

 

 

 

Senest opdateret: 11. januar 2018