Cancer cavum oris. Incidensen af mundhulekræft i Danmark er ca. 300 nye tilfælde årligt, hvoraf størstedelen er planocellulære karcinomer. 95 % af karcinomerne opstår hos patienter over 40 år og den mediane alder er omkring 60 år. Over de sidste 10 år er der sket en fordobling af incidensen af tungekræft hos mænd. I samme periode er der sket tredobling i incidensen af øvrige cancere i mundhulen.

 

Årsager: Tobak i alle former og alkohol synes at have en synergistisk effekt. Den nævnte stigning i incidensen tilskrives først og fremmest et øget alkohol -samt tobaksforgrug. Cancerrisikoen er dosis- og tidsafhængig.  


Symptomer:
Smerter, svie og blødning. Ved fremskreden tungecancer kan tungen være fikseret med nedsat mobilitet, samt smerter der stråler ud til kæben og øret. Desuden kan der være paræstesi. Små karcinomer kan være helt symptomfrie, og vil ofte være et tilfældigt fund ved rutineundersøgelse hos tandlægen. Hævede lymfeknuder på halsen kan også være et symptom, der får patienten til at gå til læge. 


Klinik:
Slimhinden kan ses med rødlige, ikke indurerede forandringer og en glat eller nodulær overflade. Ved mere fremskredne tumorer kan man se en svulstagtig proces med en rødlig, nodulær og undertiden ulcereret (sådannende) overflade. Ved palpation føler man indurerede rande, ligesom man vil fornemme infiltrativ vækst. Undertiden er en stor ulceration med en central nekrose af vævet det dominerende billede. Ved tungecancer kan tungen være fikseret. Prædilektionsstederne er tungen, mundbunden og processus alveolaris i underkæben.


Differentialdiagnoser:
Spytkirteltumorer, Lymfome, Kaposis sarkom, Metastase 


Behandlingen:
Mundhulekræft er omfattet af den nye 48- timers- garanti, og behandlingen heraf er blevet opprioriteret på landets øre-næse-hals- kirurgiske afdelinger. Diagnosen stilles på en biopsi. Kirurgi og strålebehandling udgør de etablerede behandlingsmodaliteter, evt. i kombination.

 

 

 

 

Senest opdateret: 11. januar 2018