En betændelsestilstand i gingiva forårsaget af bakterielle belægninger (plak). 

Årsager: Tandkødsbetændelse forårsaget af bakterielle belægninger. Bakterierne danner ved deres stofomsætning gifte, der påvirker tandkødet, som bliver betændt, rødligt og hæver, så der dannes en lomme mellem tanden og tandkødet. Lommen gør, at der samles yderligere bakteriebelægninger og betændelsen forværres. På den måde fortsætter sygdomsprocessen, hvis den ikke behandles. Patienten skal motiveres til en ekstra til indsats mht. tilstrækkelig mundhygiejne.
 
Den gingivale resistens og det immunologiske beredskab er betinget af flere faktorer. Under graviditet  kan tandkødet nemt kommer til at bløde, og at det er ømt, rødt og hævet. Problemet melder sig oftest i 2. graviditetsmåned for igen at aftage i 9. måned. Rygning, stress, nedsat immunforsvar og diabetes er andre faktorer, der giver mere gingivitis.


Symptomer:
De klassiske symptomer er rødt hævet og ømt tandkød, der let bløder ved tandbørstning.


Klinik:
Gingiva er hævet, blankt og rødt med tab af den normale chagrinering. Blødning ved sondering i pocherne.


Differentialdiagnoser:
Herpetisk gingivostomatitis. Leukæmi. Atrofisk lichen planus. Pemfigoid


Behandling:
Tandrensning og instruktion af patienten i hensigtsmæssig mundhygiejne. Det anbefales at man i den akutte fase understøtter med skylning med klorhexidin 0,1 % eller børstning med Corsodyl gel.

 

 

Senest opdateret: 11. januar 2018