Akupunktur mod hedeture i overgangsalderen


Akupunktur kan hjælpe mod hedeture i overgangsalderen. Sådan lyder konklusionen i et nyt dansk studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift BMJ Open.


Det kan dog være på grund af placebo-effekten, at kvinderne har færre symptomer efter akupunktur-behandling.

"Allerede efter to behandlinger fortalte kvinderne, at de oplevede en signifikant bedring i forhold til hedeture, følelsesmæssige gener og tør hud," udtaler Kamma Sundgaard Lund, der er læge ved Børne og Ungdomspsykiatrisk afdeling i Roskilde og ph.d.ved Københavns Universitet. 

Kvinderne oplevede en lindring af deres symptomer

I studiet har 70 ellers raske kvinder i overgangsalderen deltaget. Halvdelen af kvinderne har modtaget en behandling med akupunktur en gang om ugen i fem uger, mens den anden halvdel ingen behandlinger har fået.

Begge grupper har dog udfyldt et spørgeskema hver uge i de fem uger, samt et afsluttende spørgeskema. Og her finder forskerne en signifikant forskel på kvindernes oplevelser af deres symptomer.

"Kontrolgruppen havde ingen effekt, mens de af kvinderne, der fik behandling, som startede ud med at være ‘svært generet’ faldt til ‘moderat generet’ og fra ‘moderat generet’ til ‘svagt generet’," siger Kamma Sundgaard Lund.

Udover en bedring i symptomer af hedeture, svedeture, følelsesmæssige gener, tørre slimhinder og hud oplevede kvinderne også færre søvnproblemer efter hele forløbet.

Kvinderne fik samme slags behandling hos ni forskellige læger med erfaring indenfor akupunktur.

Akupunktur er et omdiskuteret emne, når det kommer til at bevise behandlingens effekt. Det skyldes blandt andet, at man sjældent kan vide, om effekten er placebo, hvor patienten simpelthen får det bedre, fordi de er under behandling.

"Vi kan ikke udelukke, at den effekt, vi finder, er placebo. Vi kan bare konstatere, at der er en signifikant effekt, og måske kan vi blive klogere i opfølgende studier," siger hun.

Forskerne ved heller ikke præcist, hvordan akupunktur rent fysiologisk kan virke mod overgangsalderens symptomer, og derfor kan man ikke være helt sikker på, at effekten er en årsagssammenhæng.

Overlæge på Odense Universitetshospital og forskningslektor på Syddansk Universitet Pernille Ravn vurderer, at der er tale om et veludført studie. "Det er lavet så godt, som det kan, eftersom der ikke findes en behandling, der kan bruges som placebo-akupunktur," udtaler hun 

Læs om: Klimakteriet-gener i forbindelse med overgangsalderen i kapitlet om kvindesygdomme i Lægens Leksikon.

 

Kilde: Videnskab.dk
Foto: Shutterstock

Senest opdateret: 17. marts 2020

Se øvrige nyheds artikler under temaet Krop & Sundhed.

Cookies er med til at gøre din oplevelse på hjemmesiden endnu bedre. Ved brug af vores hjemmeside accepterer du brugen af cookies.
Ok