Tennisalbue er oftest en overbelastningsbetinget skade, hvorved der opstår bristninger i senen og ved senefæstet.


Ofte betinget af hyppige, gentagen extension i håndled eller pronationsupination i albuen, hvilket kan medfører en betændelsestilstand.

Kan være betinget af forkert slagteknik og utilpasset ketsjer, og belastningen skal reduceres, da der kan opstå kronisk betændelse.


Symptomer

Ømhed og smerter på udvendige knoglefremspring på albuen med forværring ved extension i håndled mod modstand. Smerten stråler ofte ned i underarmen.


Differentialdiagnoser

Artritis i albuen, muskelbristning, supinatorlogesyndrom (med afklemning af ramus profundus n. radialis), ligamentrupturer i albuen.


Diagnostik

Diagnosen stilles klinisk ved at påvise de ved muskelskader tre karakteristiske symptomer:

  • Smerter ved tryk (på laterale epikondyl)
  • Udspænding (extension i albue med samtidig indadrotation i skulderled og maksimal flexion i håndled) aktivering mod modstand (extension i håndled).
  • Ved ultralydscanning kan der ses forandringer i form af entesopatier, inhomogenicitet og hyperæmi (ved Doppler) i senefæstet.


Behandling

Evt korrektion af slagteknik og tilpasning af udstyr i et forsøg på at eliminere den udløsende årsag.

Behandlingen omfatter endvidere primært aflastning, udspænding og styrketræning af musklerne på underarm.

Ved manglende fremgang på ovennævnte behandling kan der suppleres med injektion af corticosteroid (f.eks.triamchinolon 40 mg blandet med 1-2 ml 1% Lidokain) omkring extensorsenefæstet som led i en månedersvarende genoptræning. Injektionen bør lægges dybt for at undgå fedtatrofi. Injektionen kan udføres blindt, men kan med fordel foretages ultralydvejledt.

Operation er stort set forladt. NSAID har kun smertestillende effekt. En stram tape rundt om underarmen lige distalt for laterael epikondyl kan have lidt lindrende effekt.

Blandt eksperimentelle behandlinger kan nævnes shockwave, skleroserende injektionsbehandling og injektion af pladerig plasma.

 

 

 

 

Senest opdateret: 9. juli 2019
Cookies er med til at gøre din oplevelse på hjemmesiden endnu bedre. Ved brug af vores hjemmeside accepterer du brugen af cookies.
Ok