Særligt indtagelse af svampe er forbundet med risiko, da det kan være svært at skelne mellem spisesvampe og giftsvampe.

I Danmark har vi 10.000 svampearter – af disse 700 store svampe. Omtrent 75 er gode spisesvampe, 100 er giftige mens de resterende ikke har nogen kulinarisk værdi.


Af de giftige svampe er 10 meget giftige, men særligt 5 kan være dræbende; der er tale om:

  • grøn fluesvamp
  • hvid fluesvamp
  • randbæltet hjelmhat
  • puklet giftslørhat
  • stenmorkel


Efter at have spist en giftig svamp.

Hvis du selv eller dit barn har indtaget en svamp, du mistænker for at være giftig, er det første skridt at kontakte Giftlinien på 82 12 12 12.

Her sidder sundhedspersonale klar til at rådgive om, hvilke forholdsregler der skal tages. Det er vigtigt for Giftlinien, at du kan beskrive udseendet af den svamp, der er blevet indtaget – forsøg derfor at gemme på svampen til videre analyse. Dette kan også være i opkast eller madrester. 
 

Det er vigtigt med hurtig behandling, da dette øger chancerne for at undgå alvorlig forgiftning og varige skader – kontakt derfor giftlinen allerede inden der frembyder sig symptomer, hvis du mistænker at de indtagne svampe er giftige. 


De første symptomer der viser sig er ofte:

  • kvalme
  • opkast
  • mavesmerter
  • og diarré – der kan sagtens gå tid fra indtagelsen til dette sker.

I disse tilfælde har giften haft mulighed for skabe større organskade. Det er derfor godt at have in mente, at man har været ude og plukke svampe, hvis man bliver syg i dagene efter. På den måde er lægerne opmærksomme på en mulig årsag, og kan optimere behandlingen.
 

Det er dog muligt, at få det dårligt af at spise svampe uden disse er giftige. Det sker, når svampene er svære at fordøje og eventuelt har brug for tilberedning inden spisning.

Man får ondt i maven og kvalme, hvilket kan forveksles med de symptomer man oplever ved indtagelse af giftige svampe. Svampe har efter plukning samme holdbarhed som råt kød, så de kan ligeledes hurtigt fordærves og blive uspiselige.


Forholdsregler når du plukker svampe

Hvis du skal på svampetur er der følgende forholdsregler at tage:
 

  • Spis kun svampe, du er helt sikker på hvad er.
  • Spis udelukkende spisesvampe – lav ingen eksperimenter.
  • Brug kun friske svampe til madlavning og nedkøl eventuelle madrester med hjemmeplukkede svampe.
  • Spis en lille portion af din svamp først, for at undersøge hvordan du tolererer den.
  • Spis ikke rå svampe – det kan give ubehag, der kan forveksles med forgiftning.
  • Går du på svampejagt, kan du med fordel lede efter de 6 kendte spisesvampe: kantarel, rørhat, pigsvamp, fåreporesvamp, blækhat og mælkehat.
  • Husk at forskellige typer svampe kan kræve forskellig tilberedning.
  • Husk at man ikke kan smage forskel på en giftig svamp og en almindelig svamp.
  • Hvis du eller andre oplever symptomer, eller er blevet i tvivl om du har indtaget en giftig svamp, kontakt da giftlinien på 82 12 12 12 

 

Redaktionen:  Stud.med. Anders Emil Schack
 

Læs mere om svampe på Naturstyrelsens hjemmeside

 

 

Senest opdateret: 12. maj 2018