Har du husket at få din influenzavaccination?

Har du husket at få din influenzavaccination?

Har du husket at få din influenzavaccination

Der er absolut ikke noget at tabe ved at få en influenzavaccine, hvis du er særligt udsat, fortæller to forskere.

Flere får tilbudt vaccine-stikket mod influenza på deres arbejdsplads

Andre overvejer sikkert selv at punge ud med de 200 kroner, som den koster, mens danskere i ‘risikogruppen’ kan få den ganske gratis.

Først og fremmest har risikogrupperne, som Sundhedsstyrelsen har udpeget, allermest at vinde ved at lade sig vaccinere.

Gruppen tæller ældre over 65 år, gravide, førtidspensionister, svært overvægtige og mennesker, der lider af en række forskellige kroniske sygdomme.

Vaccinen kan redde liv

Risikogruppen er udvalgt, fordi en influenzainfektion i denne gruppe i sidste ende kan udvikle sig til alvorlige følgesygdomme, hospitalsindlæggelser og dødsfald, fortæller Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet:

“Hver gang, vi har en influenzaepidemi i Danmark, hvilket er lidt oftere end hvert andet år, ser vi, at der sker mellem 1.000 til 2.000 dødsfald, der enten direkte eller indirekte kan kobles til influenza,” forklarer han til Videnskab.

“Vaccinen er ikke perfekt, men den kan i sidste ende være med til at redde liv,” tilføjer Allan Randrup Thomsen, der selv har ladet sig vaccinere for influenza de seneste 10 år, selvom han kun lige er blevet 66 og er trådt ind i risikogruppen i år.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut kostede influenzavirussen 1.644 danskere livet i 2017, hvor epidemien også var historisk slem. I 2018-sæsonen døde 790 danskere i forbindelse med influenza.

Folk, der dør af influenza, er typisk i forvejen svækkede af andre sygdomme som diabetes, KOL eller andet.

Influenzaen kan forværre disse sygdomme og eksempelvis give lungebetændelse og bronkitis, og det er kombinationen af disse ting, der i sidste ende dræber.

Mange ældre springer stadig stikket over

Alligevel takker hver anden ældre, der altså befinder sig i risikogruppen, nej til vaccinen.

Det er en ærgerlig tendens, fortæller adjungeret professor ved Syddansk Universitet Thea Kølsen Fischer, der er overlæge og forskningschef ved Nordsjællands Hospital:

“Mange af dem siger, at de aldrig har haft influenza, og at de derfor ikke tror, at det bliver et problem, når de overtræder en arbitrær grænse på 65 år. Derudover, er der mange, der har hørt, at vaccinen jo ikke virker så godt, så hvorfor skal de ulejlige sig med det, spørger de.”

“Til begge grupper kan man sige, at det en god hjælp til selvhjælp at få vaccinen. Derudover er det en god hjælp til samfundet, for vaccinen beskytter ikke kun de ældre selv, men også deres omgivelser mod at blive syge,” påpeger Thea Kølsen Fischer.

På grund af vaccinens effekt på smittefaren bliver vaccinen eksempelvis også tilbudt gratis til ansatte i sundhedsvæsenet. Allan Randrup Thomsen tilføjer:

“Der er ikke nogen væsentlig risiko ved at få vaccinen. Det er lidt som med gyngerne og karrusellen, man har alt at vinde ved at tage den,” siger han og tilføjer, at der findes bivirkninger, men at de er meget milde.


Kilde:
Frederik Guy Hoff Sonne, Videnskab.dk

Andre artikler på infosundhed.dk: Forkølelse er ikke influenza – selvom de har visse symptomer til fælles

Foto: (Shutterstock)

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel