En utilsigtet souvenir man kan være så uheldig at få med hjem i baggagen er væggelus. 

Væggelus en tæge der lever af blod.

Efter Anden Verdenskrig fandtes den stort set ikke i Danmark, men grundet den store rejseaktivitet danskerne har nydt godt af de sidste mange år er den kommet tilbage til de danske husstande. 

Der er ikke som sådan noget farligt forbundet med væggelus – de kan, så vidt man ved, ikke overføre sygdomme til menneskene.

Men selvom den ikke er farlig betegnes den som et skadedyr og kan være til stor gene og svær at komme af med. 

 

Har du væggelus?

Da væggelus er små (6-7mm) og mest aktive om natten kan de være svære at spotte.


Dog er der to tegn på at du har fået væggelus i hjemmet:

  • Væggelus’ bid: de vil typisk bide om natten, hvorfor man kan vågne op med små bid, der ofte er røde og kan klø. Væggelusebid kan nemt blive forvekslet med udslæt, men karakteristisk for biddene er, at væggelusene går efter legemsdele uden for dynen.  Derfor er det oftest fødder, hænder, skuldre, hals og ansigtet der bliver udsat for bid.
  • Ekskrementer fra væggelus: væggelusene efterlader spor i sengen i form af blodpletter. Er man i tvivl om det er et væggelusebid man har fået, kan man derfor kigge på lagnet efter blodpletter. 

 

Kom af med væggelus

Da væggelus kan leve op til 1 år uden blod er de svære at komme af med. Om dagen gemmer de sig i sprækker i væggene for at komme frem og natten og suge blod. Derefter kravler de tilbage i væggen hvor de kan sidde i flere døgn uden føde.

I kampen for at komme af med væggelusene er det derfor vigtigt at kende deres skjulesteder.  

Pesticider virker effektivt mod væggelus, men da pesticider kan have skadelige virkninger på mennesker, anbefales det at få nogle professionelle til at uddrive de små skadedyr. 

For selv at bekæmpe væggelusene kan man vaske tøj og sengetøj på over 50ºC eller putte det i fryseren et par timer ved 18ºC.


Redaktionen
: Stud.med Therese Mørch

(Foto: Shutterstock)

 Senest opdateret: 17. april 2019
Cookies er med til at gøre din oplevelse på hjemmesiden endnu bedre. Ved brug af vores hjemmeside accepterer du brugen af cookies.
Ok