Pludselig ikke traumatisk opstået smertetilstand i hovedet og/eller nakkefæsterne. Det er vigtigt at skelne mellem en tilstand som er velkendt for patienten og en som er ukendt, altså en nyopstået svær hovedpine eller en markant forandring i en habituel hovedpine.

Årsag: Subrarchnoidal blødning, venøs blodprop i hjernen, viral menigitis, coital hovedpine, migræne, anstrengelsesudløst hovedpine, spændings hovedpine.


Symptomer:
Faresignaler er når patienten fortæller at det er hans livs værste hovedpine, når hovedpinene er debuteret pludseligt, når hovedpinen er debuteret i forbindelse med anstrengelse, hvis hovedpinen er ledsaget af påvirket bevidsthedsniveau, nakke-ryg stivhed, neurologiske udfalds symptomer som fx lammelse samt forværring over tid.


Diagnostik:
Hvis et eller flere faresignaler er til stede, bør patienten indlægges akut på hospital med henblik på CT-skanning af cerebrum og lumbalpunktur for at kunne udelukke subarachnoidalblødning og andre behandlingskrævende tilstande.


Behandling:
Såfremt der ikke er faresignaler til stede og patienten fremtræder intakt og upåvirket, kan man i første om gang se patienten an med analgetika.


 

 

 

 

 

Senest opdateret: 8. januar 2018