Lavt stofskifte [Hypothyreose – Myxødem]

Lavt stofskifte [Hypothyreose – Myxødem]

Lavt stofskifte (hypothyreose – myxødem) er en tilstand med nedsat koncentration af T4 og T3 (thyroxin og trijodthyronin) i blodet.

Årsag

Hypothyreose er en tilstand med lavt stofskifte som følge af nedsat udskillelse og mængde i blodet af stofskiftehormonerne fra skjoldbruskkirtlen.

Hyppigste årsager er autoimmun thyreoiditis (Hashimotos thyreoiditis) og tidligere thyreoideakirurgi eller radiojodbehandling. Medicin som Litium og amiodaron kan forårsage hypothyreose. Ses også i forbindelse med svigt af hypofysefunktionen (hypofyseinsufficiens).

Der diagnosticeres ca. 750-1500 nye tilfælde om året.


Klinik

Især ældre kvinder rammes af sygdommen. Symptomerne udvikler sig snigende.

Patienten har:

  • Kuldskærhed
  • Vægtøgning
  • Hæs stemme
  • ’Hård mave’
  • Tør skællende kold hud
  • Dårlig hukommelse og koncentrationsevne
  • Depression
  • Sparsomme eller manglende menstruation 

Sygdomsbilledet forveksles let hos ældre med begyndende demens. Serum-TSH er forhøjet (undtagen ved hypofyseinsufficiens) og T4 og T3 nedsat. Huden er kold, pastøs og tør. Pulsen er langsom og EKG kan vise ’low voltage’ (lille udslag af takkerne).

Subklinisk hypothyreose er en tilstand med normal T4 og T3 og let forhøjet TSH. Patienterne er asymptomatiske. Det diskuteres, hvornår patienten skal behandles. Ofte vil man behandle ved positive antiTPO værdier og ved TSH mellem 5 og 10. Ved TSH over 10 vil man ofte behandle uanset om der er positiv antiTPO eller ej. Serum-TSH bør følges årligt.


Diagnose

Stilles på basis af symptomerne og de kliniske fund og nedsat koncentration af serum-T4 og T3 og forhøjet -TSH. Ved hypothyreose pga. hypofyseinsufficiens er TSH nedsat. Der er ofte nedsat blodprocent (normocytær, normokrom anæmi).

Ved screening for demens testes for hypothyreose for ikke at overse tilstanden.


Behandling

Livslang behandling med thyreoideahormonet T4 (thyroxin) under kontrol af serum-TSH, T4. 

Behandlingen med thyroxin begyndes med lav dosis og optrappes langsomt især hos ældre og patienter med hjertesygdomme.

Symptomerne kan vare ved nogle måneder efter, at thyreoideahormonerne er normaliserede. Thyroxinbehovet øges under graviditet. 

Over de sidste år er behandling med T3 samtidig med T4 blevet en mulighed. Behandling med thyreoid (animalsk udvundet thyreoidea hormon) anbefales generelt ikke.

Patientinformation: Stofskifteforeningen 

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel