HPV-vaccine virke efter hensigten

HPV-vaccine virke efter hensigten

HPV-vaccine virke efter hensigten

Kvinderne havde ingen celleforandringer forårsaget af de to typer HPV, som er skyld i 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

 

HPV-vaccine beskytter mod livmoderhalskræft i mindst 12 år.

 

Den engang så omdiskuterede HPV-vaccine har nu vist sig at virke efter hensigten i længere tid end hidtil dokumenteret.

Sådan lyder resultatet af et stort nordisk studie i det medicinske tidsskrift The Lancet, der undersøger effekten af vaccinen, som beskytter mod human papillomavirus (HPV), der kan give celleforandringer i livmoderhalsen og føre til livmoderhalskræft. 

Forskere har fulgt med i resultaterne af 2.121 nordiske kvinders rutinemæssige kræftscreeninger og måler ingen celleforandringer i mindst 12 år efter HPV-vaccination. Efter 14 år er tendensen den samme, men det er kun de første 12 år, som studiet har statistisk styrke til at konkludere på baggrund af.

Selvom der allerede er solid videnskabelig evidens for HPV-vaccinens virkning, er det vigtigt at dokumentere holdbarheden af vaccinens effekt, siger overlæge Susanne Krüger Kjær, som er førsteforfatter på studiet.

“Varigheden er en meget vigtig faktor,for nogle vacciner har brug for at blive boostet efter nogle år, hvis effekten aftager over tid. Vores resultater antyder stærkt, at der ikke inden for 14 år er brug for en booster,” siger Susanne Krüger Kjær, der også er professor på Rigshospitalet og forskningsleder i afdeling for Virus, Livsstil og Gener i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

 

Vaccinens langtidseffekt er vigtig

For at undersøge varigheden af vaccinens effekt fulgte forskerne op på et andet studie, hvor 12.167 kvinder fra 13 lande fik HPV-vaccinen eller et placebomiddel, hvorefter vaccinens virkning blev fulgt i fire år.

Holdningen om, at varigheden er vigtig at dokumentere, møder opbakning fra Jan Blaakær. Han var involveret i det oprindelige studie, som det nye studie har fulgt op på, og har læst det nye studie for Videnskab.dk.

“Teoretisk set er det ikke nødvendigt at booste vaccinen, fordi vaccinens hjælpestof også bruges i hepatitis-vacciner (leverbetændelse, red.), og der aftager effekten ikke. Vi skal bare kunne dokumentere det,” siger Jan Blaakær, der er overlæge og klinisk professor i gynækologi ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

Men selvom vaccinen er effektiv, skal man stadig lade sig screene for livmoderhalskræft, understreger han. I studiet er der ikke blevet fundet alvorlige celleforandringer frembragt af HPV16 og 18, men virussen kommer i flere forskellige typer, der kan forårsage celleforandringer og livmoderhalskræft:

“HPV16 og 18 er årsag til 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft, så der er 30 procent, man ikke er dækket for. Derfor skal kvinder selvfølgelig fortsætte med at blive screenet, selvom de har fået vaccinen,” siger Jan Blaakær.

 

Medicinalindustriens finansiering

En ting, man kan stille sig kritisk overfor, er, at studiet er finansieret af firmaet Merck Sharp & Dohme Corp, som står bag Gardasil-vaccinen.

Den tætte forbindelse mellem forskerne og firmaet, der udvikler HPV-vaccinen kan nemlig puste til konspirationsteorier om, at vaccinerne ikke virker, mener overlæge Karsten Juhl Jørgensen, direktør for Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet i København.

“I spørgsmål om vaccine er troværdighed alt, og man skal passe på med at hælde vand på antivaxernes mølle på den måde,” lyder det.

Generelt er medicinalindustrien de eneste, der har råd og vilje til at poste penge i den slags store studier.

Og selvom det ikke er optimalt, er der ingen grund til at tro, at finansieringen har påvirket resultaterne i det nye studie, vurderer Jan Blaakær.

“Det ideelle ville være, hvis industrien ikke finansierede det, men de kan ikke gå ind og fuske med data.”

Kilde: Anne Sophie Thingsted, Videnskab.dk

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel