Hvad er coronavirus, som har slået kinesere ihjel?

Hvad er coronavirus, som har slået kinesere ihjel?

coronavirus 2019-nCoV

Vi ved stadig ikke meget om virussen 2019-nCoV, fortæller danske forskere

 

Vi ved stadig ikke meget om virussen 2019-nCoV, fortæller danske forskere

20.januar 2020 indkaldte Verdenssundhedsorganisation (WHO) til et hastemøde efter et udbrud af infektioner i Kina forårsaget af en virus.
Virussen er en ny type virus kaldet 2019-nCoV. Den menes at stamme fra millionbyen Wuhan og har per 22. januar 2020 slået 9 personer ihjel og smittet over 300. 

Læs WHO’s seneste situationsreport

De kinesiske myndigheder har også fortalt, at den kan smitte fra menneske til menneske.

Der er dog stadig meget, vi endnu ikke ved om virussen og trusselsbilledet, fortæller Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet:

“Vi ved ikke, hvor farlig den er. Vi bliver altid først opmærksomme på de værste tilfælde, men vi kender ikke mørketallene. Vi ved ikke, om det er 5, 10 eller 50 procent af de smittebærende, der bliver syge og dør, og der er ikke andet at gøre end at afvente,” konstaterer han.

En helt almindelig forkølelsesvirus

Den nye virus er en såkaldt coronavirus, der dækker over en stor familie af forskellige typer virusser, der varierer en smule.

Både SARS- og MERS-virusserne er også en del af coronavirus-familien, og den nye coronavirus – 2019-nCoV – er en slags fætter til SARS.

Overordnet set er de fleste coronavirusser normalt forekommende og ganske ufarlige, forklarer professor Allan Randrup Thomsen:

“Det er en klassisk forkølelsesvirus og en af de hyppigste årsager til forkølelse. De almindelige, klassiske coronavirusser har vi cirkulerende hver vinter, hvor de giver anledning til omkring en tredjedel af almindelige forkølelsestilfælde i Danmark,” forklarer han.

I sjældne tilfælde spredes coronavirussen fra pattedyr eller fugle til mennesker, og det er ofte her, vi oplever, at de bliver farlige.

Det var tilfældet med SARS og MERS, der spredtes fra henholdsvis flagermus og kameler, og det kan også være tilfældet med den nye 2019-nCoV-virus, siger Allan Randrup Thomsen.

Derfor er den farlig

Grunden til, at 2019-nCoV ser ud til at være farligere end de mere udbredte coronavirus, der kan give forkølelser, er, at den nye virus – ligesom SARS og MERS – angriber de nedre luftveje.

“Virussen opfører sig anderledes end de mere almindelige coronavirusser, vi er vant til. Det gør, at vi får et atypisk sygdomsforløb, der er mere alvorligt, da den angriber lungerne og ikke kun sætter sig i de øvre luftveje,” fortæller Allan Randrup Thomsen.

Ligesom influenza er coronavirus en RNA-virus, hvilket vil sige, at den har evnen til at mutere og tilpasse sig, så den lettere smitter. Derfor kan den også sagtens have udviklet sig til at smitte mellem mennesker, som de kinesiske myndigheder meddeler.

Coronavirus er dog langt fra lige så god og hurtig til at forandre sig som influenza, og den vil derfor sandsynligvis aldrig blive lige så smitsom mellem mennesker som influenza, påpeger Allan Randrup Thomsen.

Afventer meldinger fra WHO

Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, medgiver, at det ikke kan udelukkes, at virussen kommer til Danmark, men hun kalder det for “usandsynligt lige nu”.

“Nu har vi endnu ikke set et eneste rejserelateret tilfælde i Europa, og jeg tror ikke, at det er sandsynligt, at vi ser det i Danmark, før vi ser det i andre lande,” siger hun.
Tyra Grove Krause påpeger samtidig, at, som det ser ud nu, ser virussen ikke ud til at smitte effektivt ude i samfundet og ude på gaden:

“Smittetilfældene er sket i forbindelse med meget tæt kontakt mellem pårørende eller til sundhedspersonale på sygehuset.

Kilde: Frederik Guy Hoff Sonne, Videnskab.dk

Læs seneste opdatering fra WHO Health Organization

 

(Illustration: Shutterstock)

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel