Kuskehånd ses som langsomt progredierende fleksionskontraktur i en eller flere fingre som følge af småknudret (nodulær) fortykkelse og fibrose i håndfladen (aponeurosis palmaris).


Årsag

Familiær forekomst peger på arvelige faktorer. Der er beskrevet association til diabetes, epilepsi, alkoholisme og kroniske lungesygdomme.

Udtalt fibroblastproliferation i aponeurosen med produktion af store mængder kollagen ses initialt, senere fibroblastindvækst i huden, let karnydannelse og den tiltagende kontraktur.


Symptomer

De afficerede fingre ses flekterede, primært i MCP leddene og kan ikke rettes ud. Den volare hud er skrumpet. Der er ikke smerter.


Diagnostik: Tinels tegn består i at undersøgeren prikker/banker i ½-1 minut med pegefingeren over n. medianus i karpaltunnelen, hvilket udløser paræstesier. Ved Phalens test holdes håndleddet i maksimal (ubelastet) fleksion i 1 minut. Og hvis de typiske paræstesier opstår er testen positiv.


Behandling: Ved de lette tilfælde er ekstensionsøvelser tilstrækkeligt. Steroidinjektioner med 1 ml. kenalog i 2 ml 10 % lidokain intralæsionelt kan forsøges. Kirurgisk fasciotomi tilbydes når strækkedefekten er over 45% i MCP-leddene. Recidivfrekvensen er høj.

 

 

 

Senest opdateret: 13. oktober 2018
Cookies er med til at gøre din oplevelse på hjemmesiden endnu bedre. Ved brug af vores hjemmeside accepterer du brugen af cookies.
Ok