Bakterier i livmoderen har muligvis indflydelse på ufødte børns fremtidige helbred

Bakterier i livmoderen har muligvis indflydelse på ufødte børns fremtidige helbred

Bakterier i livmoderen

Bakterier langt oppe i kvinders underliv kan være afgørende for fosteret 

Bakterier langt oppe i kvinders underliv kan være afgørende for fosteret.

Forskere og læger har altid troet, at børn bliver undfanget og udvikler sig i helt sterile omgivelser oppe i kvinden, langt fra de bakterier, som lever i skeden.

Nu viser ny forskning dog højst overraskende, at bakterier lever i bedste velgående i livmoderen og helt oppe omkring æggelederne og æggestokkene.

“Det betyder, at vi skal revurdere hele vores forståelse af eksempelvis, hvorvidt børn bliver undfanget i sterile omgivelser, og hvad det kan have af betydning for fostrets udvikling, at det muligvis sker omgivet af bakterier,” fortæller Karsten Kristiansen, der er professor ved Genomforskning og Molekylær Medicin på Biologisk Institut, Københavns Universitet, og leder af Institute of Metagenomics, BGI-Shenzen, Kina, hvor hovedparten af arbejdet er udført.

Kan måske forklare, hvorfor vi bliver allergikere

Karsten Kristiansen uddyber, at tarmbakterier har stor indflydelse på, om en person udvikler eksempelvis allergi, og hvis barnets tarme allerede bliver koloniseret af bakterier, inden barnet bliver født, skal det måske tages med i beregningen, når man prøver at forstå, hvorfor flere og flere børn bliver allergikere.
 

»Vi er derude, hvor det er hypotetisk, men man kan måske godt spekulere i, at børn muligvis ikke bliver født med en tom tarmflora, og hvis der allerede er noget galt med den fra starten, kan det lede til blandt andet allergi og andre sygdomme senere hen. Med det er altså stadig kun spekulation,« siger Karsten Kristiansen.

Bakterier lever i bedste velgående i mennesker

Studiet er epokegørende og giver grundlag for en helt ny revurdering af samspillet mellem bakterier og mennesker.

Det forklarer Oluf Borbye Pedersen, der er professor og forskningsleder hos Lundbeckfondcentret LuCamp og hos Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, men ikke har deltaget i det nye studie.

Fundet af bakterier omkring æggestokkene og æggelederne er unikt, fordi æggestokkene og æggelederne, modsat eksempelvis munden, tarmen, skeden og ørerne, ikke er i kontakt med omgivelserne, men befinder sig inde i bughulen.
 

»Æggestokkene er beklædt med bughinden, som, vi mente, afgrænsede den bakteriefrie zone. Vi har indtil videre ikke kunnet forestille os, at mennesker har levende bakterier i sig. Det er meget kontroversielt, og derfor er studiet virkelig interessant,« siger Oluf Borbye Pedersen, efter han har læst studiet et par gange.

Kan måske forklare barnløshed

Forskerne kunne også se, at variationer i bakteriesammensætningen ofte er koblet sammen, så en afvigelse i eksempelvis bakteriesammensætningen i livmoderhalsen er forbundet med en afvigelse i æggeledernes eller æggestokkenes bakteriesammensætning.

Det betyder, at læger måske kan bruge en undersøgelse af bakteriesammensætningen i livmoderhalsen til at få en idé om, hvordan det ser ud længere oppe, hvor de ikke har muligheder for at lave gode undersøgelser.

En sådan undersøgelse kan måske kaste lys over, hvorfor nogle kvinder bliver infertile, hvis de har en bakteriesammensætning i ubalance.

»Vi har ikke vist, at man kan gøre det, men det foreslår vi som en mulighed,« siger Karsten Kristiansen.
 

Videnskab.dk

 (Foto: Shutterstock)

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel