Knogleskørhed kan stoppes med rødkløver

Knogleskørhed kan stoppes med rødkløver

Urten rødkløver har samme effekt som østrogen på nedbrydningen af knogler, men uden bivirkningerne, siger forsker. (Foto: Ivar Leidus)

 

Det kan være slut med østrogenbehandlinger til kvinder, hvor overgangsalderen har givet dem knogleskørhed.

i stedet kan et skud koncentreret og fermenteret rødkløver (Trifolium pratense) sætte en stopper for nedbrydningen af knoglerne.

Det viser i hvert fald flere nye studier, der for nylig blev offentliggjort i de videnskabelige tidsskrifter American Journal of Clinical Nutrition og Plos One.

»Behandlingen er banebrydende, idet vi nu kan behandle knogleskørhed uden at bruge farlige østrogener, der medfører en betydeligt øget risiko for cancer, og som også er behæftet med andre bivirkninger,« fortæller manden bag de nye studier, lektor Per Bendix Jeppesen fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Kan være særdeles godt i udviklingslande

Fermenteret rødkløver kan være et godt middel til at forebygge knogleskørhed, hvis det samtidig er billigt og uden for mange bivirkninger.

Læs mere: Rødkløver lindrer overgangsalderens gener

Det vurderer Klinisk professor Niklas Rye Jørgensen, der er specielansvarlig overlæge ved Rigshospitalet, Klinisk Biokemisk Afdeling.

»Det kan muligvis hjælpe med at forebygge knogleskørhed i vores verden, men i særdeleshed i mindre udviklede lande, hvor adgangen til medicin måske ikke er så god som herhjemme. I udviklingslande vil det formentlig være godt med et naturprodukt, der nok er væsentligt billigere at producere end konventionel medicin,« siger Niklas Rye Jørgensen, der ikke har noget med det nye studie at gøre.

Niklas Rye Jørgensen mener dog også, at der skal flere studier til for at afdække eventuelle bivirkninger ved indtag af fermenteret rødkløver.

Rødkløver bremsede knogleskørhed

Forskerne fra Aarhus Universitet har testet behandlingen med fermenteret rødkløver på 78 kvinder med begyndende knogleskørhed.

Kvinderne, der alle var på den anden side af overgangsalderen, blev inddelt i to grupper, hvor den ene fik behandling med 60 milliliter fermenteret rødkløverekstrakt, mens den anden blev behandlet med et placebo.

Efter 12 måneder målte forskerne knogletætheden i kvindernes hofter og ryg ved hjælp af skanninger og så, at kvinderne på placebobehandlingen havde mistet omkring fem procent af deres knoglemasse, mens kvinderne på fermenteret rødkløver næsten ikke havde mistet noget.

Knogleskørheden og knogletabet var med andre ord blevet stoppet.

»Kvinderne, som fik rødkløver, var nede på et tab af knoglemasse, som svarer til det normale for alderen. De, som ikke fik behandling, mistede tre gange så meget. Det er en rigtig god effekt af rødkløver,« forklarer Per Bendix Jeppesen.

Kan købes i dag

Da fermenteret rødkløver allerede i dag bliver brugt som alternativ behandling, kan kvinder i og efter overgangsalderen uden problemer købe ekstraktet som et værn mod begyndende knogleskørhed.

Hvorvidt mænd har samme gavn af den lille urt er stadig uvist.

»Vi valgte i første omgang at fokusere på kvinder i årene efter overgangsalderen, da de er mest udsatte. Vi har ingen beviser for, at det også har samme effekt på mænd, men vi udelukker ikke at lave lignende forsøg med dem også,« siger Per Bendix Jeppesen.

Rødkløver indeholder østrogenlignende stoffer

Det specielle ved rødkløver er, at planterne indeholder stoffer, kaldet planteøstrogener, der har nogle af de samme effekter som almindelige østrogener.

Forskellen er blot, at planteøstrogenerne binder til andre receptorer i kroppens celler end østrogen og derfor også har en lidt anden effekt.

Per Bendix Jeppesen fortæller blandt andet, at mens indtag af østrogen er forbundet med øget risiko for bryst- og æggestokkræft, er der ingen risiko ved at spise planteøstrogener.

Samtidig virker planteøstrogener ikke kun mod knogleskørhed.

»Vi har tidligere også fundet positive effekter af rødkløver på symptomer på overgangsalderen – blandt andet i form af reducering af hyppigheden og voldsomheden af spontane svedeture samt andre associerede symptomer på overgangsalder,« fortæller Per Bendix Jeppesen.

Fermentering gør rødkløver mere potent

Ifølge det review, som Per Bendix Jeppesen sammen med ph.d.-studerende Max Lambert har udgivet i American Journal of Clinical Nutrition, er det ikke ligegyldigt, om kvinder spiser rødkløver eller fermenteret rødkløver.

Reviewet er en opsamling af fem tidligere studier, og samlet set peger de på, at den positive effekt kun sker ved indtag af fermenteret rødkløver, hvor rødkløveren er blevet behandlet med mælkesyrebakterier eller lignende for ikke at benytte den ‘rå’ plante.

Per Bendix Jeppesen fortæller, at det skyldes, at der på planteøstrogener sidder nogle sukkermolekyler, som gør, at planteøstrogenerne ikke kan komme over tarmvæggen og blive optaget i blodet.

Mælkesyrebakterierne fjerner til gengæld sukkermolekylerne, så det godt kan lade sig gøre.

»Mælkesyrebakterierne gør planteøstrogenerne mere potente og aktive. Samtidig er mælkesyrebakterier sunde for tarmene generelt, da de forbedrer fordøjelsen,« siger Per Bendix Jeppesen.

Kan give ungpigefiguren tilbage

Hvis planteøstrogener har helt den samme effekt på kroppen som almindelige østrogener, kan det faktisk også betyde, at kvinder kommer til at se yngre ud, hvis de spiser fermenteret rødkløver.

Årsagen er, at østrogen blandt andet har en indvirkning på kroppens fedtdeponering.

Det vil sige, at østrogen hjælper kroppen med at deponere fedtet de rigtige steder på kroppen og mindsker vægtstigning, som man ofte ser hos kvinder i overgangsalderen.

»Det er rigtig spændende, for det kan være banebrydende, hvis rødkløver har nogle positive effekter, som man ellers kun finder ved hormonbehandlinger, der er behæftet med visse bivirkninger,« siger Per Bendix Jeppesen.

Kilde: Videnskab.dk

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel