Overvægtige mødre kan ‘smitte’ deres børn

Overvægtige mødre kan ‘smitte’ deres børn

Børn af overvægtige mødre har selv tendens til at blive for tykke. Men hvorfor? Et nyt studie lavet på mus tyder på, at det kan skyldes en betændelse.

Børn født af tykke mødre har større risiko for selv at blive overvægtige senere i livet.

Det kan skyldes, at børnene arver særlige fedmegener eller en usund livsstil fra moderen, men der findes tilsyneladende også en anden, fysiologisk brik i puslespillet. Ved hjælp af forsøg på mus mener danske forskere, at de nu har fundet denne brik, som forklarer, hvorfor fedme hos gravide mødre kan ‘smitte’ børnene.

»Vi ved, at fedme giver en kronisk betændelsestilstand i kroppen. Vores forsøg viser, at det er denne betændelsestilstand hos den gravide mor, som kan være årsag til, at næste generation har større risiko for at blive overvægtige,« fortæller Anete Dudele, som er postdoc ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og førsteforfatter på det nye studie.

 

Kan vi forebygge fedme hos ufødte børn?

Ifølge lektor ved Københavns Universitet, Romain Barrès, er det nye fund vigtigt, fordi det åbner fremtidige muligheder for at sætte ind over betændelsestilstanden hos gravide mødre – og dermed potentielt forebygge fedme hos det endnu ufødte barn.

»Når man kender sin fjende, kan man gøre noget for at bekæmpe den. Så hvis man kan give moderen en kost, som reducerer betændelsestilstanden, kan man måske undgå problemer med fedme i næste generation,« siger Romain Barrès, som ikke har været en del af det nye studie, men beskriver det som »meget elegant og veludført.«

Videnskaben har allerede fastslået, at overvægtige mennesker har en lille, kronisk betændelsestilstand i kroppen. Men det er ikke tidligere blevet vist, at det kan være denne svage betændelse, som ‘smitter’ næste generation med øget risiko for fedme. 

»Det er meget veldokumenteret, at du får en inflammation i fedtvævet, når du er overvægtig. Det er en interessant vinkel, at det kan være derfor, at dine børn måske også bliver fede,« siger professor Birgitte Holst, som forsker i fedme ved Københavns Universitet, men ikke har været en del af det nye studie.

 

Studiet bygger på museforsøg

Ud over en svag betændelsestilstand i fedtvævet kan fedme forårsage en række andre ændringer i kroppen som for eksempel forhøjet blodsukker eller hormonelle ændringer.

Potentielt set kunne alle disse faktorer have en finger med i spillet i forhold til at ‘smitte’ den gravide mors foster med tendens til fedme. Derfor var forskerne nødt til at udtænke et snedigt eksperiment for at finde ud af, præcis hvilken faktor hos fede mødre der påvirker fostrets risiko for at blive for tyk.

»Vi opstillede et forsøg på mus, hvor vi kunne se, hvilken effekt selve betændelsestilstanden havde på musenes risiko for at få overvægtige unger. Mens musene var gravide fik de nogle stoffer, som minder meget om den betændelsestilstand, man ser hos overvægtige. På den måde kunne vi se, hvilken effekt betændelsen havde isoleret set,« forklarer Anete Dudele.

 

Sådan gjorde forskerne

Hun forklarer, at musene i forsøget blev inddelt i tre grupper:

  • Gruppe 1 bestod af overvægtige, gravide mus.
  • Gruppe 2 bestod af gravide mus, der ikke var overvægtige. Men forskerne lavede på kunstig vis en betændelsestilstand i kroppen på musene, som svarer til betændelsestilstanden i kroppen på overvægtige. Mere præcist fik musene indopereret en pille, der med jævne mellemrum afgav stoffet LPS.
  • En kontrolgruppe, som bestod af gravide mus, der hverken var overvægtige eller fik piller.

Efterfølgende fulgte forskerne med i, hvordan det gik for de tre forskellige grupper af mus og deres afkom.

»Alle tre grupper af mus fik unger, ungerne voksede op, vi gav dem en normal kost, og alle ungerne så normale ud. Ungerne fra de overvægtige mødre og fra mødre, som havde fået kunstig betændelse, var en lille smule større end de andre unger, men ikke noget særligt. Så vi besluttede os for at udfordre ungerne. Vi gav dem en fed kost, og så begyndte der pludselig at ske noget,« fortæller Anete Dudele.

 

Sådan gik det museungerne

Da museungerne fik den fede kost, blev alle musene som ventet tykkere. Men der var stor forskel på, hvor tykke museungerne blev.

»Det interessante var, at musene, som var blevet født af mødre, som havde fået en betændelsespille, reagerede på samme måde som musene, der var blevet født af overvægtige mødre. De blev meget federe end musene fra kontrolgruppen. Så det viser, at moderens betændelse under graviditet og amning alene er i stand til at øge risikoen for, at børnene bliver fede senere i livet,« konkluderer Anete Dudele.

Romain Barrès er enig

»Det ser ud til, at det er betændelsestilstanden i sig selv og ikke moderens kalorieindtag, som skaber problemerne med fedme i næste generation. På en eller anden måde påvirker moderens betændelsestilstand altså barnets metabolisme, så barnet får større tendens til fedme,« siger Romain Barrès.

 

Forskel på mus og mennesker

Forskerne påpeger, at der naturligvis er forskel på mus og mennesker, og at man derfor ikke kan overføre resultater fra dyreforsøg direkte til mennesker. »Som en forsigtig forsker skal man selvfølgelig understrege, at resultater fra museforsøg ikke altid kan overføres til mennesker. Næste skridt må være at finde ud af, om man kan genfinde det samme mønster hos mennesker.«

»Problemet er bare, at den slags studier er meget svære at lave. Af etiske grunde kan man ikke bare lave en betændelsestilstand hos gravide kvinder og se, hvad der sker. Derfor en dyrestudier som dette her meget vigtige,« siger Romaine Barrès.

 

Far kan også ‘smitte’ med fedme

Romaine Barrès har selv lavet et opsigtsvækkende studie, som tyder på, at børn skabt af sæd fra tykke mænd har større risiko for selv at blive overvægtige. Dermed ser det altså ud til, at du kan få tendens til fedme med i bagagen fra både din far og din mor.

»Der er selvfølgelig også en genetisk komponent, som hører med til historien. Du kan arve gener fra dine forældre, som øger din risiko for at blive fed. Du kan også få en usund livsstil med dig fra dine forældre, som øger din risiko for at blive fed,« siger Anete Dudele og tilføjer:

»Men vi ved også, at nogle mennesker nærmest kan spise burgere hele dagen lang uden at blive overvægtige, mens andre bliver tykke, så snart de får fed mad. Der kan vores studie måske være med til at forklare, hvorfor der er forskel. Det er sandsynligt, at betændelsestilstanden hos moderen simpelthen forprogrammerer børnene til at have tendens til fedme.«

Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Obesity. Anete Dudele understreger, at professor Tobias Wang (Aarhus Universitet) og Sten Lund (Aarhus Universitetshospital) har spillet en stor rolle i forhold til ide og design af studiet.

 

Kilde: videnskab.dk

 Foto: Shutterstock

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel