Skal våben mod lungekræft bruges uden dokumentation?

Skal våben mod lungekræft bruges uden dokumentation?

CT-skanninger (computer tomografi) kan opdage lungekræft tidligere end røntgen, men forskere er ikke enige om, hvornår det er på tide at bruge CT-skanninger. (Foto: Shutterstock).

 

CT-skanninger (computer tomografi) kan opdage lungekræft tidligere end røntgen, men forskere er ikke enige om, hvornår det er på tide at bruge CT-skanninger. 

Jyllands Posten bragte i sidste måned en artikel om, hvordan forskere og læger på den ene side og direktionen på Regionshospital Silkeborg og Region Midtjylland på den anden side ikke kan blive enige om, hvorvidt og hvornår lav-dosis CT-skanninger skal tages i brug til patienter med mistanke om lungekræft.

Men også inden for det videnskabelige felt, er der delte meninger om, hvorvidt et våben mod lungekræft kan tages i brug, før der er formel videnskabelig dokumentation for, at det virker.

Teknologien er klar

Forskningsprofessor Peter Vedsted fra Aarhus Universitet og lægerne fra Regionshospital Silkeborg mener, at metoden bør overvejes som erstatning for røntgen af lungerne, allerede inden resultater fra en videnskabelig undersøgelse om metodens effekter ligger klar.

I deres undersøgelser benytter lægerne fra Silkeborg sig af en lav-dosis CT-skanning for at nedsætte stråledosis og dermed minimere risikoen for strålingsskader på patienterne.

Resultatet er mere detaljerede billeder af patienternes lunger i 3D, som i tillæg kan vise lungetumorer, som læger ikke ville opdage med røntgen.

Ifølge Peter Vedsted overser røntgen op til 25 procent af alle lungetumorer.

»Summa summarum er, at vi allerede har teknologien og apparaterne til at opdage lungekræft tidligere, end vi gør i dag, så hvorfor ikke overveje at opgradere?« spørger Peter Vedsted.

Forskerkollega er uenig

Selvom der tilsyneladende er mange fordele ved at skifte fra røntgenundersøgelser af lungekræftpatienter til lav-dosis CT-skanninger, får det ikke alle forskere til at klappe i hænderne.

»Jeg er lidt skeptisk. På papiret lyder det fantastisk, men, jeg mener, man bør fremlægge den videnskabelige dokumentation til kritik, inden man skifter håndtering af patienterne,« siger klinisk professor og kræftforsker Stig Egil Bojesen fra Herlev-Gentofte Hospital.

Stig Egil Bojesen mener ikke, at man bør ændre praksis, før den samlede kræftlægestand har haft mulighed for at se nogle resultater, der dokumenterer en effekt, og at undersøgelse med lav-dosis CT-skanner ikke er forbundet med nogle yderligere bivirkninger.

»Jeg afviser slet ikke, at det her kan være guld værd for patienterne, og jeg bifalder forsøg på at gøre noget for patienter med denne underprioriterede sygdom, men vi er nødt til at gå videnskabeligt frem, så vi ikke havner i en situation, hvor vi indfører nogle praksisser, der senere hen viser sig ikke at være så gode, som vi troede,« siger Stig Egil Bojesen.

Af: Kristian Sjøgren, Videnskab.dk

 (Foto: Shutterstock).

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel