Ny dansk forskning viser, at der måske kan være en sammenhæng mellem, hvor meget lithium der er i vores drikkevand og risikoen for at få demens.
Forskere fra Københavns Universitet har analyseret oplysninger om 800.000 danskere mellem 50 og 90 år fra forskellige steder i landet.
73.731 af dem havde demens, mens de resterende 733.653 ikke var ramt af sygdommen.
Forskerne målte lithium-indholdet i drikkevandet 151 steder i Danmark. Det viste sig, at folk fra områder, hvor drikkevandet indeholdt de højeste koncentrationer af lithium - over 15 mikrogram per liter - havde 17 procent reduceret risiko for demens.
Det nye studie finder kun en statistisk sammenhæng. Det er altså ikke sikkert, at det er lithium i sig selv, der beskytter mod demens - det kan lige så vel være andre ting i miljøet i de områder, hvor koncentrationen af stoffet i drikkevandet er højest.
Det er dog sandsynligt, at det er lithium, der har en beskyttende effekt.
Lithium er allerede kendt som et stof, der påvirker forskellige processer i hjernen. Stoffet bruges i lægemidler mod depression og bipolar lidelse, hvor man skiftevis har maniske og depressive perioder.
Der er tidligere også fundet en sammenhæng mellem lithium i drikkevand og reduceret risiko for at begå selvmord. Jo højere koncentration af stoffet, der er i drikkevandet, des lavere er risikoen for, at folk begår selvmord, viser blandt andet en østrigsk undersøgelse.
Forskere fra de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har i forbindelse med det nye studie, for første gang lavet målinger af lithium i det danske drikkevand.
»Lithium findes naturligt i dansk grundvand, men kun i meget lave koncentrationer. Nogle andre lande har langt højere koncentrationer,« siger Jörg Schullehner, der er postdoc på GEUS og har været med til at lave kortlægningen, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Geosciences.
Ifølge Jörg Schullehner indeholder drikkevandet i Østdanmark de højeste koncentrationer af lithium. Drikkevand i Vestdanmark indeholder de laveste.Selv om det skulle vise sig, at lithium i drikkevand virkelig beskytter mod demens, begynder man næppe at tilsætte stoffet til vandet, siger han.»
I Danmark har vi en politik om, at vi behandler grundvandet så lidt som muligt, før det bliver til drikkevand. Vi tilsætter som regel ikke noget,« siger han.
Læs om Demens i Lægens Leksikon
Kilde: videnskab.dk
(Foto: Shutterstock)