Analfissurer ses som et lineært sår (rift) omkring endetarmsåbningen uden tilstedeværelse af anden sygdom


Hvis fissuren er kronisk vil der være induration omkring. Lokalisation i midtlinjen bagtil er den typiske præsentation.


Årsag

Traumatisk læsion af slimhinden og det antages at den hyppigste årsag er forstoppelse (obstipation). Spasme af sphincter og dermed lokal iskæmi er måske medvirkende til manglende heling. Fissuren når i dybden til den interne sphincter og distalt kan der ofte iagttages en hudfold, der betegnes sentinel pile.


Klinik

Det vigtigste symptom er smerter svarende til endetarmsåbningen ved defækation. Der kan i timerne efter optræde smerter svarende til rectum eller halebenet. Der kan ses blødning fra endetarmsåbningen samt sekretion og kløe.


Diagnostik og differentialdiagnoser: Diagnosen stilles ved analinspektion. I den akutte fase kan der sædvanligvis ikke udføres anoskopi.

Andre årsager til analsmerter bør overvejes og det er vigtigt i forløbet at udføre fexibel sigmoideoskopi for at udelukke malign årsag til symptomerne. Hvis tilstanden er kronisk skal cancer ani udelukkes ved biopsitagning.

Andre differentialdiagnoser er Crohns sygdom og hæmorroider.


Behandling

Regulering af afføringen med fibertilskud eller osmotisk virkende afføringsmiddel. Medicinsk behandling med lokale salver, så som diltiazem gel eller nitroglycerinsalve, og herudover er injektion af botulinumtoksin dokumenteret effektivt. Den kroniske fissur kræver ofte kirurgisk behandling.

Behandling af den kroniske tilstand er en specialistopgave.

 

 

 

Senest opdateret: 16. juli 2018