Blindtarmsbetændelse er en tilstand med inflammation i blindtarmen

 

Meget hyppigt forekommende akut kirurgisk sygdom i den vestlige verden. Ses sjældent før 2 års-alderen og ikke så hyppigt hos ældre.

 
Årsag

Det formodes at tilstanden udløses ved en tillukning af det trange hulrum blindtarmen forårsaget af afføringsrester, eller som en følge af slimhindelæsion f.eks. i relation til lokal inflammation.


Symptomer

Debuterer typisk med udbredte abdominalsmerter, manglende appetit, temperaturforhøjelse. Smerteintensiteten og lokalisation varier, men smerterne er sjældent turevise. Over timer lokaliseres smerterne i abdomen i h. fossa iliaca.


Diagnostik

Diagnosen stilles stadig klinisk på baggrund af sygehistorie og de objektive fund. Til støtte for diagnosen anvendes resultat af blodprøver, evt. ultralydsundersøgelse af abdomen eller laparoskopi.


Klinik

Ofte upåvirket almentilstand, let temperaturforhøjelse og påskyndet puls. Næsten alle patienter præsenterer sig med ømhed i h. fossa. Der kan i mange tilfælde påvises såvel indirekte- som slipømhed.

Ved rectal ekploration og gynækologisk undersøgelse ømhed mod højre. Ved perforation er abdomen med udtalt defense. Et kronisk forløb med flere attaker der hen ad vejen fører til operation kan ses.

Mange andre diagnoser må overvejes, især hvis sygdommen præsenterer sig lidt atypisk.

Tilstande med smerter og inflammation i abdomens højre side. Galdestensanfald, pancreatit, hø. sidig uretersten, gynækologiske lidelser. Akut gastroenterit, vaskulære sygdomme og AMI samt tarmiskæmi og inflammatorisk tarmsygdom.


Behandling

Appendectomi, der i tiltagende omfang udføres som en kikkertoperation (laparoskopi).

 

 

 

 

 

 

Senest opdateret: 8. maj 2018