Lactoseintolerans

Lactoseintolerans viser sig ved abdominale symptomer med diare, mavesmerter og luftgener, opstået på grund af indtagelse af laktose (mælkesukker)

Symptomerne forsvinder når laktose elimineres fra kosten.

Årsag

Den primære laktoseintolerans er en genetisk betinget enzymdefekt karakteriseret ved at evnen til at nedbryde mælkesukker forsvinder næsten fuldstændigt under opvæksten fordi børstesømsenzymet laktase-phlorizin-hydrolase ikke udtrykkes.

Det betyder at laktose ikke kan spaltes til glucose og galaktose, der let kan optages fra tarmen. 

Mælkesukkeret, der forbliver i tarmen spaltes bakterielt i tyktarmen og det giver anledning til de kliniske symptomer. Tilstanden, i den primære form, optræder hos ca. 2-8% af den voksne befolkning i Nordeuropa, men hos 75-100% af den voksne befolkningen omkring ækvator, Asien, Afrika, Sydamerika.

Laktoseintolerans optræder tillige i en sekundær form betinget af destruktion af tyndtarmsslimhinden og dermed latase-enzymet, f.eks. ved gastroenteritter og ubehandlet glutenintolerans (cøliaki).

Symptomer

Diare, abdominalsmerter og ubehag med luftophobning i tarmsystemet, typisk kort efter indtagelse af laktoseholdige fødeemner.

Differentialdiagnoser

Tilstande med kronisk diare, glutenintolerans (cøliaki), Irritable tyktarm, inflammatorisk tarmsygdom.

Diagnostik

Diagnosen bekræftes ved manglende stigning i blod-glucose ved en laktosebelastning.

Diagnosen kan nu også stilles ved laktase genotypning, hvor genotypen LCT- 13910C i homozygot recessiv form er stærkt associeret til lav laktase aktivitet.

Testen synes pålideligt at kunne udelukke/bekræfte diagnosen hos voksne.

 

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel