Medicinens historie

Medicinens historie beskriver de mest epokegørende medicinske fremskridt gennem tiderne, som for eksempel opdagelserne af cellernes transportsystem, immunterapi -  fremtidens behandling af kræftsygdomme, vores indre GPS, samt immunologien og den magiske kugle   

Paul Ehrlich - Immunologiens fader

Paul Ehrlich - Immunologiens fader og ophavsmanden til ”den magiske kugle” og begrebet ”Kemoterapi”. Siden renæssancelægen Paracelsus’ dage (1493-1541) har det været velkendt, at et lægemiddel skal doceres i passende mængder. Hvis der er for lidt, virker det ikke, og hvis der er for meget, er det giftigt.  

Historien om Sir Frederick Gowland Hopkins - en af vitaminforskningens grundlæggere

1906 forklarer den engelske læge og biokemiker Frederick Hopkins, at fødevarer indeholder små mængder "vækstfaktorer", som er nødvendige for selve livet. Hopkins definerer sine vækstfaktorer som stoffer, der er afgørende for helbredet, og som kroppen ikke selv kan producere.

Adolph Hannover – Danmarks første mikroskopiker


Den humorale kropsopfattelse har rødder i antikken og anså kroppen for at være et system af væsker centreret omkring de fire kardinalvæsker, blod, slim, gul galde og sort galde, og balancen mellem de fire. Det er også deraf navnet kommer, for humor betyder væske på latin. Opfattelsen var, at hvis der ikke var balance mellem de fire væsker, kunne der opstå sygdom.

Historien om kortison

Kortison, også kaldet vidundermidlet, er et vigtigt terapeutisk lægemiddel, som anvendes til bekæmpelse af mange lidelser, der spænder fra Addisons sygdom til Reumatoid artrit. Ordet kortison kommer af engelsk cortisone, latin cortex (bark) og høre til gruppen af steroider (kortikosteroider) som også kolesterol, østrogen, progesteron, testosteron, digitalis og aldosteron hører til.

Historien om hormoner – kroppens kemiske kommunikation

Hormoner blev opdaget omkring 1900 og gav afgørende nye indsigter i menneskekroppens biologi, fx kroppens vækst og kønsmodning. Hormonerne viste sig ydermere at være særdeles velegnede som lægemidler og medførte markante fremskridt i behandlingen af flere alvorlige sygdomme, fx sukkersyge. 

Historien om epigenetikken

Genetik handler om arvelighed, og hvordan vores gener videreføres fra generation til generation. Epigenetikken, derimod, beskæftiger sig med de arvelige forandringer, der ikke direkte involverer forandringer i selve det arvelige materiale, DNA.