Medicinens historie

Medicinens historie beskriver de mest epokegørende medicinske fremskridt gennem tiderne, som for eksempel opdagelserne af cellernes transportsystem, immunterapi -  fremtidens behandling af kræftsygdomme, vores indre GPS, samt immunologien og den magiske kugle   

”Electroceutisk” behandling

Et forskerteam ved Stanford University of Engineering har udviklet en elektronisk enhed, der fungerer som en pacemaker, mindre end et riskorn. Den kan drives eller genoplades trådløst, når en strømkilde ikke større end et kreditkort holdes over enheden uden for kroppen.

Historien om Robot-assisteret kirurgi


Ved almindelig kikkertkirurgi opererer man ved selv at bevæge 40 centimeter lange, stive stålstænger. Det slipper man for med robotkirurgi, for her bevæger robotten stængerne via kirurgens bevægelser ved computeren. Det giver en bedre føling med instrumenterne og større præcision.

Historien om den trådløse pacemaker

En ny amerikansk pacemaker, som ikke kræver invasiv kirurgi for at blive implanteret, er netop blevet godkendt til brug i EU. Den er så lille, at den intravenøst kan indføres i hjertet, og denne teknologi spås en spændende udvikling. Den ny type pacemaker er så lille som et riskorn med en diameter på blot 2,6 mm og en længde på 13,5 mm.

Historien om kapsel-endoskopi

Nu er det snart ikke længere nødvendigt at få stukket en meterlang kikkert-slange ned gennem munden og svælget til maven og tarmen, så lægen kan se, om patienten har fået f.eks. mavesår. I stedet kan patienten fastende sluge en lille pille med indbygget kamera.

Historien om termometeret

Undersøgelse af legemstemperaturen vha. et termometer blev indført så tidligt som i 1700-tallet, men blev først sat i system af den hollandske læge Anton de Haan, som anvendte Fahrenheits termometer anbragt i armhulen.

Historien om partikelterapi

I Danmark har vi endnu ikke et anlæg til at behandle kræftpatienter med ved hjælp af partikelterapi, og forklaringen ligger i den helt utrolige pris for et sådant anlæg, nemlig ca. en milliard. Men såvel i Tyskland som i USA er anlæg under bygning til privathospitaler. Der er imidlertid for nyligt etableret et Danish Light Ion Therapy Project, DAN-LITE, med det formål at etablere et partikelterapianlæg til kræft-behandling i Danmark.