Medicinens historie

Medicinens historie beskriver de mest epokegørende medicinske fremskridt gennem tiderne, som for eksempel opdagelserne af cellernes transportsystem, immunterapi -  fremtidens behandling af kræftsygdomme, vores indre GPS, samt immunologien og den magiske kugle   

Historien om den bærbare defibrillator

Professor Frank Pantridge fra Belfast var kardiolog, og hans bidrag til videnskaben er af højeste betydning, idet han i 1965 opfandt den første bærbare defibrillator. Første model var betjent af et 12V bilbatteri, der ved brug konverterede til 230 volt.

Historien om pacemakeren

Så tidligt som i 1889 opdagede lægen J.A. McWilliam, at man ved hjælp af et elektrisk stød kunne få hjertet til at trække sig sammen. Denne viden benyttede Marc C. Lidwell og Edgar H. Booth fra University of Sydney til i 1926 at konstruere verdens første bærbare pacemaker.

Historien om ny behandling af inflammatorisk tarmsygdom

Inflammatorisk tarmsygdom omfatter en række sygdomme, af hvilke Colitis ulcerosa og Crohns sygdom er de to mest udbredte. Over hele verden er antallet af patienter med inflammatorisk tarmsygdom stigende, og det skønnes at mere end 30.000 danskere har diagnosen.

Historien om mekanisk medicinering


Lægemidler der optages dårligt i kroppen eller nedbrydes, inden de når deres bestemmelsessted, kan afhjælpes ved at lagre dem i intelligente piller, som så udløses i de planlagte doser, når de når deres bestemmelsessted. 

Historien om kunstige led


Den engelske ortopædkirurg, Professor Sir John Charley, opfandt for 50 år siden en hofteprotese i stål og plastic til erstatning for patientens egen hofte, når denne enten var brækket eller angrebet af artrose. Hans opfindelse var intet mindre end en revolution, og hans udvikling af hofteprotesen blev starten på en lang udvikling, hvor andre ortopædkirurger fortsatte arbejdet med andre proteser. 

Historien om nanoteknologi

Så sent som i 1990, hvor de første videnskabelige publikationer om nanoteknologi så dagens lys startede forskningen i denne videnskab, som rummer store muligheder. Siden da er udviklingen gået ekstremt stærkt, og ved udgangen af 2006 var over 140.000 videnskabelige artikler udgivet om emnet. I femåret 1999 – 2004 har danske forskere bidraget med flere end 500 artikler.