Medicinens historie

Medicinens historie beskriver de mest epokegørende medicinske fremskridt gennem tiderne, som for eksempel opdagelserne af cellernes transportsystem, immunterapi -  fremtidens behandling af kræftsygdomme, vores indre GPS, samt immunologien og den magiske kugle   

Historien om immunforsvaret

Verden vrimler med farlige bakterier og virus, der konstant truer vores helbred, men takket være forskellige former for effektiv medicin og vaccinationer kan vi holde mange alvorlige sygdomme fra livet.

Opdagelsen af heparin som antikoagulerende middel


I Danmark blev heparin introduceret på markedet i 1940 af Løvens kemiske Fabrik under navnet Heparin Leo. Med heparin rådede man nu over et antikoagulerende middel. Antitrombotisk behandling med heparin og warfarin. blev mirakelkuren, der revolutionerede behandlingen og forebyggelsen af blodpropper i hjerte, hjerne og lunger.

Historien om de dødbringende parasitter


Tre forskere delte Nobelprisen i Medicin i 2015 for deres opdagelser, som på hver deres måde har bidraget til bekæmpelse af infektioner forårsaget af parasitter og har givet menneskeheden kraftfulde nye midler til bekæmpelse af visse sygdomme. 

Kampen mod resistente bakterier

Menneskeheden er lige nu i et afgørende våbenkapløb mod ondsindede, resistente bakterier. I takt med, at de bakterier, der kan gøre os mennesker syge, bliver resistente over for penicillin og andre former for antibiotika, er vi nemlig nødt til at finde nye antibiotika for fortsat at kunne helbrede folk.

Historien om patologi

Patologi er den naturvidenskabelige lære om sygdomme og sygdomsprocesser i kroppens organer og væv. Det første anatomiske institut blev grundlagt i Alexandria omkring 300 år f.Kr., sammen med flere andre vigtige fakulteter og et bibliotek, hvor egypterne forsøgte at samle al videnskabelig viden i verden.  

Kolesterol blev først gang identificeret i 1769

Kolesterol er en sterol og et lipid, dets navn stammer fra græsk chole- (galde) og stereos (fast stof), samt den kemiske endelse -ol for en alkohol). Navnet kommer af, at det første gang blev identificeret på fast form i galdesten.