Medicinens historie

Medicinens historie beskriver de mest epokegørende medicinske fremskridt gennem tiderne, som for eksempel opdagelserne af cellernes transportsystem, immunterapi -  fremtidens behandling af kræftsygdomme, vores indre GPS, samt immunologien og den magiske kugle   

Selektionsteori, netværksteori og immunologen Niels Kaj Jerne

I 1984 modtog immunologen Niels Kaj Jerne Nobelprisen ”for teorier omhandlende specificiteten i udviklingen og kontrollen af immunsystemer og opdagelsen af princippet bag monoklonale modstoffer”. Det var første gang, Nobelprisen i fysiologi eller medicin blev givet til en teoretiker.

Opdagelsen af cellernes transportsystem

Cellerne inde i vores kroppe arbejder som en fabrik, der producerer og eksporterer et væld af forskellige molekyler, såsom insulin til at kontrollere blodsukkeret eller neurotransmittere, der tillader os at tænke, bestille musklerne til at flytte, opbevare, registrere følelser eller reagere på stress. 

Immunterapi - fremtidens behandling af kræftsygdomme

Ved at aktivere kroppens eget immunforsvar på forskellige målrettede måder kan man effektivt bekæmpe kræft. Når cancerceller kan camouflere sig og skjule sig for immunforsvaret, kræves der individualiseret behandling. 

HPV - Human papillomavirus - den primære årsag til livmoderhalskræft.

Ingen troede på den tyske virusforsker Harald zur Hausen, da han i 70'erne begyndte at tale om, at virus fra helt almindelige kønsvorter kunne være årsag til livmoderhalskræft. Der skulle gå næsten tyve år, før videnskaben anerkendte, at det var sandt. 

Historien om EKG - en lang proces

Under en demonstration i 1820 for de studerende på Det Medicinske Fakultet i København opdagende den danske fysiker Hans Christian Ørsted, at opvarmning af platintråd med elektricitet fra en voltasøjle, at en nærliggende magnetiseret kompasnål bevæger sig, hver gang den elektriske strøm er tændt. Han opdager elektromagnetismen.

Opfindelsen - der forvandlede verden

Allerede i 1916 beskrev Albert Einstein muligheden for stimuleret emission, hvor et exciteret atom passerer igennem et elektromagnetisk strålingsfelt og derved forstærker strålingsintensiteten.