Nu kommer varmen – få gode råd her

Nu kommer varmen – få gode råd her

gode råd i varmen

Hold øje med symptomerne på hedeslag

Sundhedsstyrelsen har samlet en række gode råd til, hvad du skal være særlig opmærksom på, når det varme vejr rammer Danmark

Hold øje med symptomerne på hedeslag

Er uheldet ude og hedeslaget opstår, vil det give en række symptomer, man bør være opmærksom på. Alle symptomer behøver dog ikke være til stede på samme tid.

“Personen, der er ramt, kan føle tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed, og kan f.eks. fremstå angst, forvirret og sløv. I svære tilfælde kan man blive bevidstløs og få kramper,” siger Henrik Stig Jørgensen.

Bliver man ramt af hedeslag kan huden blive rød, varm og tør, hvilket er et tegn på nedsat eller ingen svedproduktion. Derudover kan man have hurtig og kraftig puls eller nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve, som er tegn på væske- eller saltmangel.

Førstehjælp ved hedeslag

Hvis du har mistanke om, at en person har hedeslag, så tilkald en ambulance. Imens du venter på hjælpen, skal personen klædes af og bringes i skygge og helst i kølige omgivelser.

Hvis personen er ved bevidsthed, skal han eller hun have noget at drikke. Læg personen ned og hæv benene op. I alvorlige tilfælde skal personen afkøles; med vifter, ved at overbruse med køligt vand eller svøbes ind i et koldt og vådt lagen. Alternativt kan personen afkøles i en sø, et vandløb eller i et badekar.

Personen kan også have brug for noget salt. Hvis man har Revolyt, der kan købes på apoteket, kan dette anvendes i vandet, alternativt 1 – 1 ½ teskefuld groft køkkensalt i 1 liter vand.

 

Coronavirus

Viruspartikler er generelt ikke glade for høje temperaturer. Det er en af grundene til, at influenzaepidemier normalt ikke finder sted om sommeren.

Men sol og høje temperaturer i Danmark er ikke nok til at gøre det af med smitten som tilsyneladende stiger i Danmark. Vi skal stadig være påpasselige og følge Sundhedsstyrelsens 5 råd:

  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Hold afstand og bed andre tage hensyn

– og det seneste nye råd:

Tag et mundbind med i tasken og brug det i særlige situationer, hvor det kan være svært at holde afstand.


Er du over 65 år:

Den naturlige aldring mindsker muligheden for at svede og derved at sænke kroppens temperatur naturligt. Kroppen er ikke altid i stand til at opfatte og reagere på temperaturstigninger, samtidig med at man ikke så let føler tørst. Det øger risikoen for hedeslag. 


Hvis du træner intensivt i varmen:

Når man træner og sveder mere, bliver væsketabet stort, og der bliver større risiko for dehydrering. Træn så vidt muligt ikke midt på dagen, hvor det er varmest, og sørg for at drikke rigeligt.


Hvis du har en kronisk sygdom og tager daglig medicin:

Mange kroniske sygdomme giver dårligere evne til at svede og dermed dårligere evne til at sænke kropstemperaturen naturligt. Sygdommene kan også give ringere følsomhed for tørst. Det betyder, at man kan blive alt for varm uden advarsel. Sørg for at få rigeligt at drikke. Det anbefales, at du drikker 1½ gang så meget, som du plejer pr. dag – også selvom du ikke føler tørst.

Du kan læse hele artiklen på sundhedsstyrelsens hjemmeside

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel