Spis sund kost – og bliv mere klimavenlig

Spis sund kost – og bliv mere klimavenlig

Forskere har sammenlignet miljøbelastningen ved forskellige typer kost

 

Sund mad og klimavenlig mad er ikke modsætninger. Faktisk peger et nyt studie på, at de to ting kan hænge sammen. 

Forskere har i et nyt studie kigget på fødevarers generelle vandforbrug i Frankrig, Storbritannien og Tyskland.

Her har de set på, hvor meget vand der kan spares, hvis befolkningen går over til en af tre sunde kostplaner: én med kød, én med fisk og en vegetarisk.

Konklusionen er, at sund mad generelt kræver mindre vand at producere. Kød-diæten sparer dog ikke lige så meget vand, som de andre to.

“Det er endnu et studie, der bærer brænde til det samme bål – nemlig, at vi skal skære ned på kødforbruget,” siger Mickey Gjerris, der er bioetiker og lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Han har ikke været en del af det nye studie.

Fisk var lige så godt som vegetarkost… Sådan da

Hvis alle spiste en sund kost, kunne vandforbruget for fødevarer sænkes med helt op til 55 procent, konkluderer forskerne. I studiet indgik tre forskellige diæter:

  • Diæten, hvor kød indgik, kunne spare 11-35 procent af vandforbruget
  • Diæten, hvor fisk indgik, kunne spare 33-55 procent af vandforbruget
  • Vegetardiæten kunne også spare 35-55 procent af vandforbruget

Dermed står det stort set lige mellem en sund kost, hvor fisk indgår, og en sund vegetarkost, når det kommer til vandaftrykket.

Dansk forsker: Vandaftrykket betyder ikke så meget i Danmark

Men hvorfor skal vi overhovedet bekymre os om, hvorvidt en fødevare bruger mere eller mindre vand?

Ifølge Jørgen Olesen, der er professor på Institut for Agroøkologi – Jordbrugssystemer og Bæredygtighed på Aarhus Universitet, betyder det heller ikke så meget i Danmark.

“I Danmark er der ikke noget problem med vand. Vi har rigeligt med vand, for vores reservoirer bliver fyldt op med regnvand,” siger han.

“Det hjælper ikke i Sydafrika, hvis vi sparer på vandet her. Det gør det til gengæld med CO2-udslippet, for det er et globalt problem.”

Studiets forfatter: Vandaftrykket påvirker også andre lande

Selvom forbruget af vand på vore breddegrader ikke er et problem, påvirker vores forbrug dog stadig andre steder i verden, fortæller studiets førsteforfatter Davy Vanham fra Det Fælles Forskningscenter under Europakommissionen.

“Danmark importerer en række fødevarer. For eksempel ris, kaffe, kakao, tropiske frugter og andet. Meget ris dyrkes i Indien eller Pakistan under ekstreme tilstande af vandmangel. Her forsvinder grundvandet år efter år,” 

Til det svarer Jørgen Olesen: 

“Der er ingen tvivl om, at der er steder i verden, hvor vandforbruget er et problem. Det er også et problem, der bør gøres noget ved. Jeg mener blot, at en generel beregning af vandaftryk af fødevarer forplumrer dette. Altså, man får ikke sat fokus på de produktionssystemer og de vandingssystemer, hvor man har et ikke-bæredygtigt system.”

Hvis du selv overvejer at spise mere klimavenligt. Generelt er kød i den høje ende af klimaskalaen, men lammekød og oksekød er langt mere belastende end kylling.

  • Lammekød: 21,4 kilo CO2 per kilo.
  • Oksekød: 13,9 kilo CO2 per kilo.
  • Svinekød: 4,6 kilo CO2 per kilo.
  • Hel kylling, frossen: 3,7 kilo CO2 per kilo.
  • Hel kylling, fersk: 3,2 kilo CO2 per kilo.

(Kilde: DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug)

Kilde: Asbjørn Mølgaard Sørensen, Videnskab

Foto: saeson – NUDELSALAT I ICEBERG

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel