Den moderne fysiologis fader, William Harvey

Den moderne fysiologis fader, William Harvey

Den moderne fysiologi

Harveys store bidrag til medicinen var hans revolutionerende opdagelse af blodcirkulationen. Det gav øjeblikkelig anledning til kontroverser og fjendtlighed, ved at modsige den normalt ubestridte Galenske lære, grundlaget for medicinsk viden på det tidspunkt.

 

William Harveys store bidrag til medicinen var hans revolutionerende opdagelse af blodcirkulationen 


William Harvey
, faderen til moderne fysiologi, blev født i Folkestone, Kent, England, i 1578, som den ældste af syv sønner af en landmand.

Mens fem af de andre Harvey brødre blev købmænd i London, studerede William kunst og medicin ved Cambridge University, hvor han modtog en bachelorgrad i 1597.

Derefter tog han sin medicinske embedseksamen i 1602 fra den berømte medicinske skole i Padova (Italien), hvor han studerede under Girolamo Fabrici.

Harvey vendte tilbage til London, hvor han begyndte hvad der blev en meget vellykket medicinsk praksis, mens han samtidig i udstrakt grad engagerede sig i medicinsk forskning.

I 1604 giftede han sig med Elizabeth Browne, datter af en fremtrædende London læge.

I 1609 blev Harvey udnævnt til medlem af ledelsen af St. Bartholomew Hospital og blev valgt som ”fellow” (medlem af en gruppe af lærde som arbejder sammen som ligemænd i søgen af viden eller praksis) på College of Physicians.

Allerede fra 1616 forelæste Harvey om blodets kredsløb, men først i 1628 udgav han sit epokegørende værk Exercitatio Anatomica de Motu Cordis et Sanguinis in Animalibus (Anatomisk øvelse om hjertets og blodets bevægelse hos dyr), der byggede på en række elegante anatomiske og fysiologiske undersøgelser.

Harvey blev hoflæge til kong James I i 1618 og senere til Charles I i 1625

Denne post bestred han frem til Charles blev halshugget i 1649.

Charles leverede Harvey rådyr fra de kongelige parker til hans medicinske forskning, og Harvey forblev loyal over for Charles selv under Cromwell borgerkrigen (1642-1660), som førte til ransagning af Harveys værelser i 1642 og ødelæggelsen af mange af hans medicinske notater og papirer.

Harvey blev pensioneret i slutningen af borgerkrigen, og boede som enkemand med sine forskellige brødre. Han døde af et slagtilfælde i 1657 i Roehampton.

Indtil starten af det 17. århundrede antog læger og medicinere, at arterierne bar en særlig slag luft eller ”ånd” til organerne, men venerne transporterede det næringsrige blod.

Ingen havde tilsyneladende overvejet, at blodet skulle flyde tilbage igen, for man troede, at kroppen hele tiden producerede mere blod.

Harveys store bidrag til medicinen var hans revolutionerende opdagelse af blodcirkulationen.

Hans mange eksperimentelle dissektioner og vivisektioner overbeviste Harvey om, at den gamle græske anatom, Galens ideer om blodets bevægelse var forkerte, især ideen om, at blod blev dannet i leveren og absorberet af kroppen, og at blod flød gennem septum.

Harvey studerede først hjerteslaget, og om der forelå pulmonal (hjerte-lunge-hjerte) cirkulation og bemærkede envejs strøm af blod. Da han også forstod, hvor meget blod blev pumpet af hjertet, indså han, at der skal være en konstant mængde blod, der strømmer gennem arterierne og returnerer gennem venerne i hjertet, en vedvarende cirkulær strømning.

Harvey offentliggjorde dette radikale nye begreb ”blodcirkulationen” i 1628.

Det gav øjeblikkelig anledning til kontroverser og fjendtlighed, ved at modsige den normalt ubestridte Galenske lære, grundlaget for medicinsk viden på det tidspunkt. Den mest voldsomme kritiker Jean Riolan, hånede Harvey som en “cirkulator” – en nedsættende betegnelse for en omrejsende kvaksalver.

Harvey forsatte imidlertid stille og roligt sit arbejde og selv om hans lægepraksis led under det for en tid, var hans ideer blevet bredt accepteret på tidspunktet for hans død.

Marcello Malpighis påvisning i 1661 af blodets hårkarnet (kapillærer) og dermed af forbindelsen mellem arterier og vener skabte grundlaget for den endelige accept af Harveys opdagelse.

Takket være Harvey’s villighed til at fravige gammel lærdom og til at foretage observationer og forsøg har vi fået vor moderne forståelse af den moderne fysiologi.

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel

DNA