Falsk strubehoste [Pseudokrup]

Falsk strubehoste [Pseudokrup]

Falsk strubehoste er en akut betændelse med hævelse i strubehovedet (larynx), især i det subglottiske område lige under stemmelæberne.

Hyppig hos børn indtil 3 års alderen. Sjælden efter 6-års alderen. Ses hyppigere i efterårsmånederne.


Årsag

Parainfluenzavirus er den hyppigste årsag, men flere luftvejsvira kan give disse symptomer.


Symptomer

Forkølelse, hurtigt fulgt af besværet vejrtrækning, hvor der er lyd på i inspirationen (inspiratorisk stridor), søløvelignende hoste og ru hæshed og ofte kun let feber. Barnet kan blive meget uroligt under anfaldene på grund af angst for ikke at kunne få luft.

Klinisk vil der være tydelig inspiratorisk stridor samt ofte ganske dybe sub – og intercostale indtrækninger.


Differentialdiagnose

Vigtigste er epiglottitis, forårsaget af haemofilus influenzae, men denne er ekstremt sjælden nu efter vaccinationsindførelse. Andre er astmatisk bronchitis, fremmedlegeme og difteri.


Behandling

Ofte opstår anfaldet et par timer efter barnet er blevet lagt om aftenen, hvor barnet vågner, hoster og bliver uroligt på grund af vejrtrækningsbesværet.

Her kan kølig luft udenfor hjælpe umiddelbart og faktisk helt gøre at man ikke behøver at søge læge. Hvis der er behov for læge så kan milde til moderate tilfælde have gavn af systemisk steroid (prednisolon engangsdosis tbl. Prednisolon, ca. 2 mg/kg, max. 40 mg evt. ved indlæggelse suppleret med Spirocort inhalationsvæske 1000 mikrogram givet på inhalationsapparat.

Inhalationerne kan gentages efter 30 min. Ligeledes kan adrenalininhalationer have en hurtig men kortvarig effekt. De fleste børn kræver kun 1-2 inhalationer, mens enkelte har behov for væsentligt flere under indlæggelse.

Hvis synptomerne forværres med cyanoseanfald, skal barnet omgående indlægges.

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel