Testosteron slører mænds dømmekraft

Testosteron slører mænds dømmekraft

Ekstra testosteron gør mænd dummere og slører deres dømmekraft, og får dem til at i stedet at stole på hurtige intuitioner, der ofte viser sig at være forkerte, viser et studie. (Foto: Shutterstock)

 

Ekstra testosteron gør mænd dummere og slører deres dømmekraft, og får dem til at i stedet at stole på hurtige intuitioner, der ofte viser sig at være forkerte, viser et studie.

»Nu skal der ikke tænkes, nu skal der handles!«

Sådan siger testosteron til din hjerne, når det først pumper rundt i blodet. Det viser amerikansk forskning ifølge Videnskab.dk.

I studiet blev 243 raske mænd tilfældigt udvalgt til at smøre sig ind i enten en testosterongel eller en placebogel.

Derefter blev de sat til at løse nogle logiske opgaver, som indgår i en såkaldt kognitiv refleksionstest. Testens formål er at undersøge, om man er i stand til at tilsidesætte mavefornemmelser og tænke lidt længere over løsningerne på opgaverne.

Meget færre korrekte svar

Den gruppe mænd, der fik en dosis testosteron, klarede sig betydeligt dårligere i testen end placebogruppen.

De besvarede i gennemsnit 20 procent færre spørgsmål korrekt. Desuden afgav testosterongruppen forkerte svar hurtigere end placebogruppen, og de var længere tid om at svare korrekt.

»Det er et markant resultat. Vi ved fra tidligere studier, at testosteron er associeret med aggression og manglende impulskontrol, men her viser vi for første gang, at forhøjet testosteron faktisk har en direkte effekt på mænds refleksionsevne,« siger Amos Nadler, der er ph.d. og lektor på Ivey Business School i Canada.

Han er en af forskerne bag studiet.

Intuition er nyttigt i nogle situationer

Ifølge forskerne kan effekten hænge sammen med, at testosteron øger selvtilliden. Hvis man har mere selvtillid, er man mindre tilbøjelig til at tvivle på, at ens første indskydelse er korrekt.

Læs mere: Mænds testosteronniveau daler, når de bliver gift

Der er både negative og positive sider af effekten.»Testosteron forringer vores beslutninger, og det er selvfølgelig skidt, hvis man står i en komplekst dilemma, hvor det er vigtigt at vælge rigtigt,« siger Amos Nadler.

»Omvendt kan testosteron være nyttigt i situationer, hvor der er brug for handlekraft og selvtillid. Det kunne være på datingmarkedet, aktiemarkedet, eller når man dyrker sport.«

Kilde: Videnskab.dk

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel