Knæ – Vokseværk i knæet [Morbus Osgood-Schlatter]

Knæ – Vokseværk i knæet [Morbus Osgood-Schlatter]

Vokseværk i knæet kan opstå ved gentagne ensformige belastninger af knæskalssenen (patellasenen).

Morbus Osgood-Schlatter (vokseværk i knæet) medfører hos børn en overbelastningsbetinget inflammation i senefæstet på knoglefæstet (apofysen) ved skinnebenet (spring og spark).

Symptomer

Langsomt indsættende ømhed ved skinnebenet under og efter idrætsaktivitet.

Ved langvarige gener vil knoglefæstet på skinnebenet blive mere prominerende og kan blive så stort, at det generer, når man ligger på knæ. Specielt drenge mellem 10-16 år får symptomer, og tilstanden er særdeles hyppig og ses på næsten et hvert drengefodboldhold.

Når vækstzonen på skinnebenet lukker sig omkring 17-års alderen, svinder symptomerne.

Differentialdiagnoser

Betændelse i slimsækken (bursitis).

Diagnostik

Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig klinisk undersøgelse, hvor der findes lokal trykømhed på knæskalssenefæstet på øverste, forreste del af skinnebenet. Hvis der er tvivl om diagnosen tilrådes ultralydscanning. I klassiske tilfælde er røntgen ikke indiceret.

Behandling

Behandlingen består som hos alle børneidrætsskader primært i aflastning fra den smerteudløsende aktivitet (løb, spring).

Hvis behandlingen indsættes hurtigt kan skaden i nogle tilfælde ophele på få dage eller uger. Hvis smerterne har stået på i måneder kan det tage måneder inden smerterne svinder.

Når smerten er svundet, kan idrætsaktiviteten genoptages forudgået af udspænding af forreste lårmusklen.

Det vil sædvanligvis i aflastningsperioden være tilstrækkeligt at afstå fra de mest belastende øvelser (løb, spring), mens mange andre træningsøvelser kan gennemføres uden gener. I langt de fleste tilfælde vil det derfor fortsat være muligt at kunne deltage i dele af sportsaktiviteten.

Mange børn med irritation i vækstzonen dyrker forskellige idrætter og udsætter sig derved for en betydelig belastning mange gange om ugen.

Det kan derfor være nødvendigt at fravælge nogle af de flere forskellige idrætsaktiviteter, hvis generne gentagne gange recidiverer.

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel