Opkastninger hos spædbørn

Opkastninger hos spædbørn

Opkastninger hos spædbørn kan være et udtryk for gastroesophageal reflux og er fysiologisk hos det ammede barn i forbindelse med måltider.

Årsag

Gylpen kan være et udtryk for gastroesophageal reflux og er fysiologisk hos det ammede barn i forbindelse med måltider og sker som regel i mindre mængder, der ikke har relevans for ernæringstilstand.

Der kan dog også være tale om overfodring. Årsagen til gylpen eller opkastninger hos spædbarnet er ofte at lukkemusklen ved overgangen mellem spiserøret (esophagus) og mavesækken (ventrikel) ikke er ordentligt modnet – eller at lukkevinklen ikke gør, at der lukkes totalt.

Desuden er det forskelle i det intrathorakale og intraabdominale tryk, der kan være skyld i gylpen/ opkastningmekanismen ved muskulaturen omkring den øvre maveindmunding er ikke helt modnet.

Infektioner hos spædbarnet kan ligeledes give anledning ttil symptomatisk dyspepsi og derved gylp/opkastninger.

Ved vedvarende opkastninger hos et spædbarn skal man tænke på pylorusstenose, tarmmisdannelse som forårsager ileus, invagination eller urinvejsinfektion. Hvis der er diarré overvej gastroenterit.

Overvej ligeledes evt. komælksallergi (sjælden).

Diagnostik

De fleste børn er i fin trivsel, men der kan være pludseligt vægttab og derved dehydrering med nedsat hudturgor, tørre slimhinder, nedsunken fontanelle.

Spørg altid til om der er våde bleer. Hvis barnet er dehydreret skal man altid overveje anden alvorlig årsag som nævnt ovenfor.

Behandling

Hvis barnet er i god trivsel bør man normalt ikke foretage sig noget. Hos spædbørn som står på vægten eller ligefrem taber sig må man overveje udredning via specialist (børnelæge).

Man kan starte med at initiere at barnet ikke bliver overfodret og derved så får mindre måltider, samt at barnet ikke har luft i maven efter måltidet og får bøvset.

Forsøg at fortykke mælken med johannesbrødsmel.

Gastroesophaggeal reflux hos børn med symptomer i form af f.eks. vægtstagnation eller måltidsrelatrede skrigetur bør udredes eller der kan gøres behandlingsforsøg med syrepumpehæmmerbehandling (omeprazol).

 

 

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel