Sådan skader cannabis måske sæden

Sådan skader cannabis måske sæden

Sådan skader cannabis måske sæden

Vi bør ikke legalisere hash, før vi ved mere, mener forsker. Danske forskere har fundet et såkaldt endocannabinoidt system i testiklerne.

Vi bør ikke legalisere hash, før vi ved mere, mener forsker. 


Danske forskere har fundet et såkaldt endocannabinoidt system i testiklerne.

Mere præcist betyder det, at mænds testikler indeholder nogle biologiske systemer, som formentlig kan blive påvirket af cannabis.
Systemet afhænger fra naturens side ikke af at blive påvirket af at ryge joints eller indtage alternativ medicin med cannabinoider i.

Kroppen producerer selv de molekyler, som påvirker systemet, men alligevel kan udefrakommende cannabinoider formentlig også påvirke kroppens funktioner, herunder altså produktionen af sædceller.

Professor: Vent med at legalisere

Professor Niels Skakkebæk, der er en af de danske hovedkræfter bag fundet, mener, at vi skal slå bremsen til i forhold til at legalisere hash, indtil vi bedre kender bivirkninger, herunder risiko for dårlig sædkvalitet ved rygning af marihuana.

“Man skal være forsigtig med at konkludere for meget på betydningen af et fund i ét enkelt studie, men det er tankevækkende, at det her system er så specifikt og udbredt i den menneskelige testikel.”

“Man må forvente, at systemets tilstedeværelse i testiklerne gør, at det at ryge marihuana har en effekt på sædkvaliteten, hvilket også flugter med, at vi i et tidligere studie faktisk har vist, at mænd, der røg marihuana, havde lavere sædtal,” siger Niels Skakkebæk, der er professor ved Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin og Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktioner.

Undersøgt testikelvæv fra 15 danske mænd

Betydningen af fundet kan man endnu ikke sætte to streger under.
Men ifølge Niels Skakkebæk vil det være en nærliggende tanke at tro, at når man påvirker det cannabinoide system under dannelsen af sædceller, vil det skubbe til en hårfin balance, der helst ikke skal skubbes til.

“Reproduktionssystemet hos både mænd og kvinder er jo fundamentalt i vores biologi, og produktionen af sædceller sker i en følsom proces mellem hormoner og celler i forskellige udviklingsstadier samt kommunikationen mellem disse celler. Denne proces kan muligvis påvirkes af blandt andet at ryge marihuana,” siger Niels Skakkebæk.

Af: Kristian Sjøgren, Videnskab.dk

Foto: Shutterstock

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel