Ny international forskning udfordrer dansk forsøgsordning med medicinsk cannabis
Ny international forskning udfordrer dansk forsøgsordning med medicinsk cannabis
Medicinsk cannabis er en begrænset behandling mod kroniske smerter, og den bør kun ordineres af erfarne læger på området, lyder internationale konklusioner.
Hvis du er én af de danskere, der er begyndt at bruge medicinsk cannabis mod kroniske smerter efter sygdom i hjerne, rygmarv eller nerver, skal du ikke blive alt for overrasket, hvis behandlingen ikke har nogen effekt.
I en analyse af de bedste studier, der er lavet på området, konkluderer en gruppe internationale forskere i tidsskriftet Pain, at evidensen for en effekt af medicinsk cannabis på kroniske smerter er begrænset.
Mere konkret konkluderer forskerne, at for hver gang én patient oplever en positiv effekt på sine kroniske smerter, skal 24 patienter behandles. 23 ud af 24 vil altså ikke opleve en effekt. Når en patient endelig oplever en effekt, er den lille.
Ingen videnskabelig evidens for brug af medicinsk cannabis mod kroniske smerter
Samtidig konkluderer forskerne på baggrund af deres gennemgang, at for hver gang seks patienter er blevet behandlet, har én oplevet bivirkninger, som dækker over alt fra simpel træthed til problemer med angst eller depression.
Metaanalyserne lægger sig i kølvandet på andre studier, som viser præcis det samme, påpeger professor Lars Arendt-Nielsen, der forsker i blandt andet kroniske smerter.
“De sidste 3-4 internationale gennemgange siger, at der ikke er nogen videnskabelig evidens for, at medicinsk cannabis kan bruges mod kroniske smerter.”
“Studierne viser, at der måske er nogle få hist og her, som kan få gavn af det, men man kan på ingen måde sige generelt, at cannabis kan bruges mod kroniske smerter,” siger Lars Arendt-Nielsen, professor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universit.
Forsøgsordningen kan skade mere end gavne
Neuropatiske smerter er ellers én af fire gode begrundelser, man som patient kan give sin læge for at få udskrevet medicinsk cannabis til behandling under en dansk forsøgsordning, som trådte i kraft i januar 2018.
Det princip bliver udfordret af internationale retningslinjer. Det går direkte mod den seneste anbefaling til behandling af patienter med kroniske smerter fra den europæiske sammenslutning af tusindvis af smerteforskere, psykologer og læger, EFIC.
I en udmelding fra september 2018 konkluderer EFIC efter anbefaling af et ekspertpanel: “Behandling med cannabisbaseret medicin bør kun blive overvejet af erfarne læger.”Medicinsk cannabis bør blot være ét af flere elementer i behandlingen, og patienterne bør hele tiden følges tæt, lyder det i udmeldingen.
Lars Arendt-Nielsen gør opmærksom på, at forsøgsordningen i værste fald sætter gang i yderligere konsekvenser for patienterne, som politikerne måske ikke har tænkt til ende:
“Mange patienter har været gennem en behandlingsmølle og prøvet det ene, andet og tredje stof, uden at det virker godt nok. Så får man pludselig at vide fra nationalt niveau, at man skal prøve cannabis. Så virker det heller ikke, og så får man igen en nedtur. Jeg synes, det er forkert, at man på den måde tager patienter som gidsler,” siger Lars Arendt-Nielsen.
Den danske forsøgsordning trådte i kraft fra januar 2018. Den løber i fire år. Flere end 600 patienter er indtil videre blevet behandlet i 2018.
Læs om forsøgsordning med medicinsk cannabis i infosundhed
Kilde: Videnskab