Børn af forældre med skizofreni har dårligere motorik

Børn af forældre med skizofreni har dårligere motorik

Børn af forældre med skizofreni klarer sig allerede som 7-årige dårlige motorisk end andre børn. (Foto: Shutterstock)

 

Børn af forældre med skizofreni har dårligere motorik og måske kan dårlig motorik i barndommen være et tidligt tegn på skizofreni. 

Børn af forældre med skizofreni klarer sig allerede som 7-årige dårlige motorisk end andre børn. Det viser resultatet af et nyt projekt fra Region Hovedstaden Psykiatri og Region Midt (Risskov).

»Det her er raske børn, som bare har en mor eller far med skizofreni. Og der kan vi altså se, at de i gennemsnit klarer sig dårligere motorisk end både børn med raske forældre og børn af forældre med bipolar sygdom,« siger ph.d fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og læge og forsker på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden Birgitte Klee Burton.

Hun er førsteforfatter på artiklen, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Lancet Psychiatry

Skizofreni kommer ikke ud af det blå

Tidligere forskning har ligeledes påvist en sammenhæng mellem dårlig motorik og skizofreni. Og flere studier tyder allerede på, at folk, som udvikler skizofreni, har haft motoriske vanskeligheder som børn.

Den nye viden om motorik kan vi måske bruge til at finde ud af, hvilke børn der har særligt stor risiko for at udvikle skizofreni, når de bliver voksne.

Læs mere: Danske forskere finder vigtig årsag til skizofreni  

»Når du udvikler skizofreni, får du ikke pludselig bare en psykose ud af det blå. Det er noget, som udvikler sig gennem barndommen og ungdomslivet. Hvis vi kan finde risikofaktorerne, så vi kan sætte forbyggende ind så tidligt som muligt, vil det jo være rigtig godt,« siger Birgitte Klee Burton.

Børnene gik på line foran forskerne

I studiet har forskerne lavet en særlig motorisk test kaldet movement ABC, hvor børnenes finmotorik, balance og boldevner bliver målt ud fra forskellige opgaver. Afhængigt af, hvordan man klarer sig, får man en score.

514 danske børn på 7 år er siden 2013 blevet undersøgt grundigt af forskerne, og børnene har gennemgået grundige motoriske tests.

De har på tid sat små pløkker i små huller på en plade. Først med højre og derefter med venstre hånd. De har gået på line, kastet en bold og balanceret på et bræt, mens en gruppe forskere har stået ved siden af og observeret og noteret.

198 af børnene har 1 eller 2 forældre med skizofreni. 119 har forældre med bipolar sygdom (mani og depression), mens resten har forældre uden de to psykiatriske sygdomme.

Professor: Brikkerne er ved at falde på plads

Professor i Børne- og Ungdomspsykiatri på Syddansk Universitet og forskningsleder i Psykiatrien i Region Syddanmark, Niels Bilenberg, er imponeret over det nye studie.

Efter hans mening har forskerne lavet et stort og godt studie, som nu endegyldigt slår fast, at skizofreni og motoriske problemer hænger sammen på en eller anden måde.

»Nu behøver vi ikke flere studier til at vise det,« siger han.

»Vi ved, at børn af forældre med skizofreni har meget forhøjet risiko for selv at få psykisk sygdom som voksne. Det er dokumenteret, at de, der får skizofreni i ungdomsårene, har klaret sig dårligere motorisk som børn. Årsagskæden er lige ved at hænge sammen. De sidste brikker skal bare lige falde på plads.«

Vi skal holde øje med børnene

Det kommer de forhåbentlig til, når de 7-årige børn er blevet voksne, og forskerne kan se, hvem der har udviklet skizofreni eller anden psykisk sygdom.

Niels Bilenberg mener, at det nye studie bør give anledning til, at man holder særligt øje med de børn, som har motoriske vanskeligheder.

»Vi ved godt, at børn af forældre med psykisk sygdom er en sårbar gruppe, men vi kan ikke lave forebyggende indsatser for dem allesammen. Det vil være at skyde gråspurve med kanoner. På baggrund af det her giver det mening at have særligt fokus på børn med motoriske problemer og psykisk syge forældre,« siger han.

Overraskende: Børn af forældre med bipolar sygdom klarer sig fint

Det mest overraskende i det nye studie er resultaterne om børn med bipolare forældre. Ifølge Birgitte Klee Burton er det nok de resultater, der er den vigtigste årsag til, at Lancet Psychiatry har bragt artiklen.

»Vores studie er det første studie, som overhovedet måler motorik før puberteten hos en gruppe børn af forældre med bipolar sygdom. Vi havde nok troet, at billedet for dem ville ligne børn af forældre med skizofreni,« siger hun.

Men nej. Børnene med de bipolare forældre klarer sig stort set lige så godt som kammeraterne med forældre uden sygdommen.

Kilde: Videnskab.dk

(Foto: Shutterstock)

 

 

Seneste artikler

Øvrige artikler i kapitel